Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat vineri, 3 decembrie 2021, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, la evenimentul ,,Învingători pe frontul de acasă”, organizat de INVICTUS România și Asociația CONIL, cu sprijinul Clubului Sportiv al Armatei “Steaua”, un eveniment în care două tipuri de învingători s-au reunit pentru a demonstra că solidaritatea și incluziunea pot funcționa în România, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit sursei citate, echipa INVICTUS România, formată din militari români răniți în teatrele de operații, a organizat pentru copiii cu dizabilități o tabără militară în care cei mici au descoperit secretele tirului cu arcul, au realizat trasee aplicative, demonstrații cu biciclete speciale și alte activități sportive adaptate dizabilităților fizice.

România a parcurs un traseu evolutiv lent în domeniul dizabilității, deși a ratificat Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități încă din 2010, însă dinamica acestui parcurs este acum în schimbare.

,,Începând din acest an, persoanele cu dizabilități vor beneficia de un mecanism articulat de suport în luarea deciziei. România va face cea mai importantă reformă juridică în domeniul dizabilității: persoanele cu dizabilități nu vor mai avea drepturile anulate sau restrânse, ci, prin modificările aduse Codului Civil, care vor fi aprobate în scurt timp în Guvern, persoanele cu dizabilități intelectuale vor avea posibilitatea să muncească, să se căsătorească și să-și manifeste voința și preferințele cu sprijinul necesar.

De asemenea, o serie întreagă de servicii sociale integrate în comunitate, atât de necesare copiilor și adulților cu dizabilități, au fost prevăzute și vor fi înființate prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență”, se mai arată în comunicat.

Totodată, în cadrul Programului România Educată, este urmărită cu atenție componenta de educație incluzivă și sprijin pentru copiii cu dizabilități, care au dreptul la educație de calitate, alături de toți ceilalți copii.

În egală măsură, în contextul pandemiei de COVID-19, care a marcat substanțial starea de bine psiho-emoțională a copiilor, aceștia vor beneficia, de la începutul anului 2022, de servicii de consiliere și psihoterapie gratuite prin intermediul Programului Național – ”Din grijă pentru copii”.

,,Copiii cu dizabilități și familiile lor sunt un altfel de eroi ai noștri, care duc, din păcate, o luptă inegală cu un sistem care încă nu le valorifică pe deplin potențialul în educație și, în general, în societate. Pe ei, pe familiile lor, pe adulții cu dizabilități și pe eroii noștri militari răniți în teatrele de operații, camarazii noștri de la Echipa INVICTUS România, vreau să îi salut cu recunoștință și respect. Vă asigur că aveți în mine un partener de încredere în promovarea și implementarea efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilități și mă voi asigura, alături de specialiștii din Guvern, societatea civilă și toți partenerii sociali, că vom lua acele măsuri prin care copiii și adulții cu dizabilități să poată trăi demn în România. Pentru că noi nu lăsăm pe nimeni în urmă!”, a declarat prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă.

La eveniment au mai participat, din partea Guvernului României, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, ministrul Sportului, Carol-Eduard Novak, și consilierul de stat la Cancelaria Prim-ministrului Mădălina Turza.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.