Echipa Special Olympics România, formată din 31 de sportivi (cu și fără dizabilități intelectuale) a participat între 17 – 25 iunie la cel mai mare eveniment sportiv incluziv din lume, Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Berlin 2023, anunță Special Olympics România, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, sportivii românii au intrat în competiții la nouă discipline sportive: atletism, bocce, gimnastică artistică (fete și băieți), înot, judo, patinaj role, tenis, tenis de masă și baschet 3 x 3, obținând performanțe extraordinare – 43 de medalii (18 de aur, 18 de argint și 7 de bronz). După luni întregi de antrenamente alături de antrenori dedicați, părinți implicați, parteneri și suporteri de încredere, sportivii români au reprezentat cu mândrie și bucurie România, urcând pe cele mai înalte trepte ale podiumului.

Clasificările delegației României, pe sporturi, sunt următoarele:

Gimnastică artistică – 12 medalii de aur, 5 de argint, 3 de bronz, două locuri 4, un loc 5.

Atletism – 2 medalii de aur, 1 argint, 1 bronz, un loc 5.

Înot – o medalie de aur, 3 de argint.

Tenis – 2 medalii de argint (la individual fete și la dublu mixt), un loc 5.

Judo – 2 medalii de aur, una de argint, una de bronz.

Tenis de masă – un loc 4 (la individual), un loc 5 (pe echipe la dublu unificat)

Patinaj role – o medalie de aur, 5 medalii de argint, o medalie de bronz, două locuri 4 și un loc 5

Bocce – o medalie de argint la individual băieți, un loc 4 (individual fete) și locul 6 la dublu mixt

Baschet 3 x 3 – medalie de bronz cu echipa

Puteți consulta rezultatele nominale ale fiecărui sportiv aici.

Nadia Comăneci, ambasador global Special Olympics, a fost alături de sportivii români la Ceremonia de Deschidere de pe Stadionul Olympia din Berlin și i-a încurajat în primele zile ale competiției.

Cristian Ispas, directorul național Special Olympics România, a precizat că participarea la cea de-a 27-a ediţie a Jocurilor Mondiale Special Olympics de la Berlin, cel mai mare eveniment mondial dedicat persoanelor cu dizabilităţi intelectuale este sărbătoarea incluziunii sociale prin sport, o ocazie de a le arăta oamenilor că aceleaşi valori ne unesc, dincolo de abilităţi, precum ambiţie, perseverenţă, autodepăşire şi speranţă.

„Sportivii delegației României la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Berlin au reprezentat cu succes echipa România și ne-au făcut mândri încă o dată. Sportivii noștri au fost emoționați, dar au reușit să se concentreze și să cucerească medalii și admirația noastră, a  tuturor. Invitați de onoare, antrenori și părinți am strigat din toată inima Hai România! la un eveniment global care, mai presus de sport, a fost o sărbătoare a incluziunii. Împreună suntem de neoprit și sperăm ca această ediție a Jocurilor Mondiale să fie o inspirație pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din România și pentru cei care îi pot susține”, a declarat Cristian Ispas.

Potrivit comunicatului, cu ocazia prezenței la Berlin, delegația României a fost primită și încurajată de Excelența Sa, Adriana-Loreta Stănescu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania. Alături de sportivii românii în timpul competițiilor a fost Guvernatorul ales – Governor Elect – al Lions Clubs District 124 Romania, domnul Marin Florin Ilieș. De asemenea, un oaspete de onoare care a încurajat din tribune sportivii în zilele de concurs a fost domnul Cătălin George Pozdarie, manager general Hervis Sports România, partenerul tehnic de cursă lungă al Special Olympics România.

Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, organizate după modelul Jocurilor Olimpice, la fiecare patru ani, reprezintă cel mai mare eveniment sportiv şi umanitar din lume din 2023.  La această ediție organizată la Berlin, au participat 7.000 de sportivi din peste 190 de țări, care au concurat la 26 de discipline sportive.

La ediţia precedentă de la Abu Dhabi din 2019, sportivii români au câştigat 56 de medalii: 7 de aur, 18 de argint şi 21 de bronz, la opt discipline sportive.

Delegația României a fost susținută de companii și instituții care au asigurat participarea și vizibilitatea sportivilor la Jocurile Mondiale de la Berlin, cum ar fi: Hervis Sports & Fashion, grupul DIGIRomania, prin Digi FM, Digi Sport și Digi24, Comitetul Național Paralimpic, Lions Clubs District 124 Romania și altele, informează Special Olympics România.

Despre dizabilitatea intelectuală

Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând să apară în orice familie.

Pentru resurse externe puteți consulta site-ul oficial al competiției – https://www.berlin2023.org/en sau al organizației internaționale – https://www.specialolympics.org/.

Despre Special Olympics Romania

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate tolerantă, deschisă tuturor abilităților. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, discriminării și intoleranței. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să devină cetățeni activi ai comunității.

Mai multe informații despre Special Olympics România aici: https://www.facebook.com/specialolympicsromania

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.