Consiliul pentru Drepturile Omului (Human Rights Council) a organizat luni, 12 aprilie, reuniunea online ,,Intersessional Seminar on Youth and Human Rights”, care s-a axat pe provocările și oportunitățile tinerilor în domeniul drepturilor omului.
Evenimentul a avut ca scop evidențierea discriminării și a provocărilor cu care se confruntă tinerii, în toată diversitatea lor, în ceea ce privește realizarea drepturilor omului, în virtutea vârstei lor și explorarea modului în care tinerii sunt incluși în diferite mecanisme ale drepturilor omului.
La acest seminar au putut participa organizații interguvernamentale, agenții ONU, organizații internaționale, instituții naționale pentru drepturile omului, organizații neguvernamentale acreditate ECOSOC, precum și organizații de tineret.
În cadrul evenimentului, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a precizat că tinerii continuă să inspire lumea susținând drepturile universale, precum: dreptul la o planetă sănătoasă și un viitor incluziv, dreptul la o viață fără discriminare și sărăcie, dreptul de a participa la deciziile care le afectează viața. În același timp, tinerii încă se confruntă cu bariere și provocări în realizarea multor drepturi ale omului.
,,Raportul meu către Consiliul pentru Drepturile Omului cu privire la tineri și drepturile omului a concluzionat că tinerii se confruntă cu provocări și discriminări în mai multe domenii, inclusiv participarea la politici și luarea deciziilor publice, în tranziția de la educație la ocuparea forței de muncă, accesul la serviciile de sănătate, inclusiv la asistența medicală sexuală și reproductivă și la obiecția de conștiință față de serviciul militar, printre altele. Raportul a identificat, de asemenea, că tranziția spre maturitate a fost deosebit de dificilă pentru tinerii cu dizabilități, tinerii migranți și refugiați, precum și pentru cei aflați în conflict cu legea și în situații de conflict”, a declarat Michelle Bachelet.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a subliniat că pandemia de COVID-19 a amplificat inegalitățile existente, cu un impact devastator asupra tinerilor. Sondajul global privind tineretul și pandemia de COVID-19, condus de Organizația Internațională a Muncii (OIM), în parteneriat cu Biroul său, organizațiile societății civile și alți parteneri, a constatat că impactul pandemiei asupra tinerilor este sistematic, profund și disproporționat. Acesta este în special cazul femeilor și tinerilor din țările cu venituri mai mici. De asemenea, Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului sprijină Strategia ONU pentru tineret și lucrează activ la punerea sa în aplicare.
În cadrul intervenției sale, doamna Florica Cherecheș, președintele ANDPDCA, a vorbit despre importanța includerii tinerilor, într-un număr cât mai mare, în mecanismele internaționale, și a propus crearea în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului a unui Forum anual de tineret, dar și conturarea unei rețele de tineret în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului, care să ofere feedback și consultare referitoare la respectarea drepturilor tinerilor la nivel internațional.
,,Pandemia Covid-19 este departe de a se fi sfârșit și efectele sale asupra educației și oportunităților pentru copii și tineri abia au început. Dacă nu luăm măsuri substanțiale și imediate axate pe nevoile tinerilor care sunt cei mai vulnerabili și, totuși, deseori cei mai puțin vizibili, moștenirea virusului se va simți timp de decenii. Cu alte cuvinte, politici direcționate și la scară largă sunt necesare mai mult ca oricând. România se angajează în continuare să își utilizeze toate resursele, pentru a crea un viitor demn pentru generațiile noastre mai tinere și așteaptă cu nerăbdare să coopereze cu parteneri internaționali pentru a garanta că efectele pandemiei COVID-19 nu vor continua să pună în pericol viitorul copiilor și tinerilor noștri”, a spus președintele ANDPDCA.