Ajutorul lunar de încălzire a locuinței pe timp de iarnă poate fi solicitat, în fiecare an, până la data de 15 octombrie. Prin depunerea unei cereri până la acest termen, persoanele cu venituri mici, care nu reușesc să acopere în totalitate cheltuielile pentru încălzire, în timpul sezonului rece, pot cere bani de la primăria localității în care stau.
Deși sezonul rece din acest an ar fi trebuit să fie ultimul în care ajutorul de încălzire se dă în baza prevederilor actuale, autoritățile au decis să amâne introducerea noilor reguli pentru sezonul rece 2022-2023.
În prezent, ajutorul pentru încălzirea locuinței este stabilit de Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2011. Se pare că ajutorul de încălzire va fi acordat pentru ultima oară, în forma actuală, în sezonul rece 2021-2022. Începând din 1 aprilie 2021, acest ajutor va fi înlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componentă numită supliment pentru locuire. Mai pe scurt, actualul ajutor pentru încălzirea locuinței va deveni supliment pentru locuire.
În concluzie, persoanele cu venituri mici vor putea obține în continuare bani pentru a-și acoperi integral sau parțial cheltuielile cu încălzirea în timpul sezonului rece, doar că banii se vor cere în baza Legii 196/2016, începând cu sezonul rece 2022-2023. Mai precis, persoanele fizice vor cere la primărie venitul minim de incluziune, componenta „supliment pentru locuire”.
Venitul minim de incluziune trebuia să se aplice încă din anul 2018, însă a fost amânat de mai multe ori, ultima amânare fiind pentru 2022.
De menționat că acest ajutor financiar va putea fi cerut în continuare de la primărie. De asemenea, rămâne valabil și termenul anual de depunere a dosarului pentru obținerea acestui ajutor: 15 octombrie. Totuși, va apărea o schimbare în cazul ajutorului pentru combustibili solizi/ petrolieri, în acest caz, termenul fiind data de 15 septembrie (cu începere din 2022).
Potrivit regulilor actuale, ajutorul pentru încălzire se cere de la primăria de care aparține cel ce face cererea, până la jumătatea lunii octombrie. Banii se pot cere personal sau, în cazul în care solicitantul stă la bloc, prin intermediul asociației de proprietari. Subvenționarea costurilor de încălzire este asigurată în timpul sezonului rece, adică perioada cuprinsă între lunile noiembrie 2021 și martie 2022. Pot cere acest ajutor atât persoanele singure, cât și cei cu familie.
Este important de subliniat faptul că acest ajutor pentru încălzire este acordat pentru sistemul principal folosit de solicitanți. Mai exact, este vorba despre acoperirea integrală sau parțială a cheltuielilor la energia termică în sistem centralizat, gazele naturale sau lemnele, energia electrică, cărbunii și combustibilii petrolieri.
Pentru a beneficia de ajutorul pentru încălzire, solicitanții trebuie să aibă venituri sub anumite niveluri stabilite de OUG 70/2011. La finalul anului trecut, pragul de venituri până la care se poate obține acest ajutor a fost majorat la 800 de lei. Astfel, ajutorul se acordă pentru familiile care au un venit net mediul lunar pe membru de până la 800 de lei. Pe de altă parte, persoanele singure pot obține acest ajutor dacă au un venit net mediu lunar de maximum1.082 de lei. În funcție de venitul net mediu lunar, costurile la încălzire acoperite de stat pot scade sau crește.
În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 800 de lei.
Chiar dacă cererile pentru ajutor trebuie depuse până pe 15 octombrie 2021, acestea pot fi depuse și ulterior. Cu toate acestea, ajutorul de încălzire nu se va acorda pentru toate cele cinci luni de sezon rece, ci în funcție de lunile rămase de când s-a depus cererea.
Indemnizatia de insotitor este luata in calcul ?