Grupul Renew Europe din Parlamentul European, cu sprijinul Forumului european pentru persoanele cu dizabilități (EDF), a organizat miercuri, 8 decembrie 2021, o dezbatere cu privire la asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, în calitate de consumatori de servicii și platforme digitale, prin Legea privind serviciile digitale (DSA).
Evenimentul online a reunit legiuitori UE, experți juridici și reprezentanți ai industriei și organizațiilor persoanelor cu dizabilități, cu scopul de a-și împărtăși punctele de vedere cu privire la asigurarea unei reglementări puternice în sfera digitală care să fie în beneficiul tuturor membrilor societății.
În deschiderea dezbaterii, doamna Dita Charanzová, vicepreședinte al Parlamentului European și raportor alternativ al Renew Europe pentru DSA, a informat participanții că în ceea ce privește asigurarea accesibilității platformelor și serviciilor digitale a primit o susținere copleșitoare din partea grupurilor politice. Cu toate acestea, ea a avertizat că decizia Parlamentului reprezintă doar o repriză câștigată și nu întreg meciul și că este important să ne asigurăm de următorul lucru: Consiliul înțelege importanța protejării drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Dita Charanzová a transmis un mesaj clar, și anume că accesibilitatea este importantă pentru Parlamentul European și că Parlamentul va lupta pentru aceasta în cadrul trilogurilor.
„Legea privind serviciile digitale ne oferă o oportunitate unică de a promova accesibilitatea. Trebuie să împingem statele membre să-și intensifice eforturile și să facă mai mult”, a declarat ea, reamintind importanța de „a nu renunța” la acest aspect important atunci când se negociază cu Consiliul.
Europarlamentarul Charazonvá speră ca în timpul negocierilor Comisia Europeană să fie un aliat puternic. În legătură cu aceasta, ea a reamintit buna cooperare cu Comisia în domeniile legislative anterioare, cum ar fi Directiva privind accesibilitatea site-urilor web, a cărei raportoare a fost, și Actul accesibilității.
Humberto Insolera, membru al Comitetului Executiv din cadrul Forumului european pentru persoanele cu dizabilități, a continuat, exprimându-și speranța că discuția online va contribui la evidențierea importanței asigurării accesibilității în ceea ce privește DSA, înaintea viitoarelor negocieri dintre Comisia Europeană, Parlament și Consiliu. El le-a reamintit factorilor de decizie politică obligațiile UE și ale statelor membre de a asigura accesibilitatea persoanelor cu dizabilități în temeiul Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD). În cele din urmă, dl Insolera a remarcat importanța investirii resurselor umane și financiare pentru a sprijini cerințele legale de accesibilitate, potrivit Legii privind serviciile digitale, și pentru a se asigura că organizațiile persoanelor cu dizabilități sunt implicate la nivel european și național în dezvoltarea și punerea în aplicare a legii.
După aceste scurte remarci, a urmat o discuție, care a fost moderată de Catherine Naughton, Director EDF. Printre membrii panelului s-au numărat Lisa Waddington, profesor de Drept european privind persoanele cu dizabilități la Universitatea Maastricht, Prabhat Agarwal, șef al unității: Servicii și platforme digitale, la DG Connect din cadrul Comisiei Europene, europarlamentarul Alex Agius Saliba, Grupul S&D, membru al Intergrupului pentru persoanele cu dizabilități din Parlamentul European, Catherine Garcia-van Hoogstraten, director, Tehnologie responsabilă, Afaceri guvernamentale europene la Microsoft și Alejandro Moledo, șef de politici la EDF.
Doamna Waddington și-a prezentat cercetarea care constă în cartografierea strategiilor europene și naționale în legătură cu digitalizarea și includerea persoanelor cu dizabilități, precum și a strategiilor pentru persoanele cu dizabilități și modul în care acestea abordează digitalizarea. Rezultatele cercetării efectuate de rețeaua de experți europeni în materie de dizabilitate (EDE) au arătat că situația persoanelor cu dizabilități a primit puțină atenție în ceea ce privește strategiile de digitalizare ale UE și naționale. În timp ce Strategia europeană pentru persoanele cu dizabilități a arătat o perspectivă mai largă asupra digitalizării, la nivel național, digitalizarea lipsește. Raportul a arătat, de asemenea, că există puține dovezi că persoanele cu dizabilități sau organizațiile lor reprezentative au fost implicate semnificativ în dezvoltarea strategiilor privind digitalizarea. Cercetarea a concluzionat ferm că acțiunea la nivelul UE, și în special Directiva UE privind accesibilitatea site-urilor web a sectorului public, conduce la transformarea digitală pentru persoanele cu dizabilități la nivel național. Acest lucru a arătat importanța Legii privind serviciile digitale pentru asigurarea accesibilității platformelor și serviciilor digitale.
În închiderea evenimentului, eurodeputatul Dragoș Pîslaru, Renew Europe, vicepreședinte al Intergrupului pentru persoanele cu dizabilități a menționat că, într-o eră a digitalizării, lipsa accesibilității duce la restricții majore în ceea ce privește autonomia și participarea socială. Pentru a contracara acest lucru, trebuie să ne asigurăm că sunt respectate obligațiile din CRPD și din Pilonul european al drepturilor sociale. Este important ca drepturile persoanelor cu dizabilități să fie luate în considerare, permițând tuturor accesul și participarea deplină la tranziția digitală.
El a subliniat realizările obținute prin Directiva privind accesibilitatea site-urilor web, prin Actul european de accesibilitate și prin Strategia europeană pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, care ar trebui transpuse în continuare în sfera online prin Legea privind serviciile digitale. Acest lucru va stimula inovațiile și dezvoltarea, protejând în același timp drepturile fundamentale și libertatea de exprimare într-un spațiu digital deschis și sigur.
Pentru a avea succes, trebuie să se asigure o abordare intersecțională și implicarea tuturor părților interesate în procesul de tranziție digitală prin DSA.
„Incluziunea socială nu înseamnă doar oferirea unui produs final care să ajute persoanele cu dizabilități, ci să faciliteze incluziunea și participarea acestora la dezvoltarea acestor produse și servicii și să se asigure că drepturile și nevoile acestora sunt luate în considerare în momentul proiectării lor”, a afirmat Dragos Pâslaru.
bună seara
de exemplu emagul a schimbat graficele pe site-ul lor şi a scos acele heldinguri dintre produse, acum trebuie să merg cu alte taste menţionez că eu folosesc un cititor de ecran şi cu litera h navigam foarte usor printre articole, acum trebuie sa dau cu litera b de vreo două ori şi după cu litera g şi cu săgeată înjos.