Guvernul României a adoptat, în ședința de joi, 10 august 2023, Hotărârea de Guvern privind punerea în aplicare a prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2023 pentru modificarea art. 942 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
Actul normativ prevede accesul tuturor pacienților la diagnostic oncologic, indiferent de calitatea lor de asigurat. Așadar, oricine va putea să beneficieze de screening pentru cancer, pentru a depista boala cât mai repede și pentru a putea începe tratamentul imediat.
,,Actul normativ prevede că asigurarea serviciilor medicale necesare în vederea diagnosticului de cancer pentru persoanele care nu beneficiază de asigurare socială de sănătate se face din fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul FNUASS (Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate)”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
De asemenea, hotărârea aprobă modalitatea de implementare a unor măsuri cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului din România aprobat prin Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului. Este vorba despre elaborarea a zece acte normative la nivel de ordin de ministru, referitoare, de exemplu, la setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer, traseul pacientului, specific fiecărui tip de cancer și dezvoltarea instrumentelor de management a intervalelor de timp caracteristice fiecărei etape, ghidul de intervenție integrată pentru prevenirea cancerului la adult în asistența medicală primară etc.
Hotărârea face parte din pachetul legislativ aprobat recent de Guvern privind controlul și combaterea afecțiunilor oncologice.
„Guvernul a completat și pachetul legislativ pentru prevenirea, combaterea și tratarea cancerului cu noi măsuri care vin în sprijinul pacienților oncologici. Hotărârea conține o serie de măsuri atât în acord cu bugetul aprobat pe anul în curs al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cât și cu necesitatea îndeplinirii obiectivelor prevăzute în Planul național de prevenire și combatere a cancerului din Romania.
Practic, se organizează rețeaua de profil oncologic din țara noastră pe diverse paliere de îngrijiri, cu accent pe abordarea multidisciplinară și integrată a cancerului, pentru uniformizarea practicii medicale în sistemul românesc de sănătate,” a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Comisiile de specialitate de la la nivelul Ministerului Sănătății trebuie să elaboreze, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer.
Potrivit actului normativ, setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer va cuprinde semnele clinice de alarmă, algoritmul de diagnostic, cu etape specifice, respectiv toate investigațiile necesare pentru fiecare din etapele diagnosticului de cancer, de la primul consult medical și până la inițierea tratamentului specific tipului de cancer.
,,Accesul pacienților cu cancer la servicii de îngrijiri paliative este esențial și reprezintă o modalitate de îmbunătăţire și menținere a calităţii vieţii atât pentru pacientul oncologic, cât şi pentru apropiaţii acestuia. În acest sens, se propune aprobarea Planului Național de îngrijiri paliative prin ordin al ministrului sănătății, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărări.
În vederea creșterii calității serviciilor de prevenție a cancerului și a creșterii accesibilității la aceste tipuri servicii, Institutul Național de Sănătate Publică, împreună cu comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății, va elabora un ghid de prevenție integrată a îmbolnăvirii prin cancer, care va fi aprobat prin Ordin al ministrului sănătății. Acest ghid va conține recomandări privind prevenția primară și secundară a cancerului pe baza cărora medicii de familie să furnizeze consultații preventive pacienților în condiții de calitate și eficacitate”, se arată în nota de fundamentare.