Camera Deputaților a adoptat miercuri, 22 noiembrie 2023, în calitate de for decizional, un proiect care modifică și completează Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
Principala modificare este adăugarea, pe lista serviciilor de care beneficiază pacienții cu autism, a serviciilor de medicină dentară și tratamentelor stomatologice.
Potrivit inițiatorilor, modificarea Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) a vizat eliminarea inechităților. Totodată, au fost luate în considerare și problemele financiare pe care le pot întâmpina familiile persoanelor diagnosticate cu autism.
,,264 de deputați au spus astăzi ,,DA” proiectului, așa că cei peste 13.000 de copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist vor putea beneficia în curând de tratamente stomatologice gratuite. Le mulțumesc colegilor deputați pentru votul pozitiv! Votul lor favorabil pentru acest proiect nu este doar o decizie politică, ci o declarație morală despre valorile la care ne raportăm ca societate, un angajament pentru construcția unei societăți echitabile pentru toți cetățenii noștri”, a declarat senatorul Claudiu Mureșan, ințiatorul proiectului.
În prezent, pacienții cu tulburări de spectru autist (TSA) beneficiază în mod gratuit de următoarele servicii specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale: depistare activă precoce, diagnostic clinic psihiatric şi evaluare clinică psihologică, tratament psihofarmacologic, intervenţii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentală, consiliere psihologică a părinţilor şi a familiei, precum şi servicii educaţionale pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
De asemenea, noua lege adaugă stomatologii pe lista furnizorilor de servicii specializate pentru pacienții cu TSA.
,,Furnizarea serviciilor specializate integrate pentru persoane cu tulburări din spectrul autist și tulburări de sănătate mintală asociate se realizează de o echipă multidisciplinară formată, după caz, din: medici de familie, medici specialiști, asistenți sociali, psihologi acreditați în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, logopezi, analiști comportamentali, kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuți, profesori de cultură fizică medicală, psihopedagogi speciali, terapeuți ocupaționali, psihologi atestați în terapii bazate pe evidențe științifice care și-au dovedit eficacitatea în evaluarea și intervențiile în TSA, consilieri psihologici, psihopedagogi, cadre didactice, manager de caz, alți specialiști cu atribuții în domeniul intervenției specializate în tulburări din spectrul autist și tulburări de sănătate mintală asociate”, prevede proiectul de lege.
Conform proiectului, „în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specialitate integrate de sănătate, educaţiei şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist, aprobate prin Ordinul comun al ministrului Sănătăţii, al ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, al ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 968/5.1945/714/2016, cu modificările ulterioare, vor fi modificate în mod corespunzător”.
Pe 7 noiembrie a.c., Senatul a adoptat iniţiativa legislativă, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei Deputaţilor fiind decizional.
De la 1 octombrie 2023 a fost înființat un nou subprogram național de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist. Acest subprogram vizează dezvoltarea de abilităţi cognitive şi competenţe emoţionale, dezvoltarea limbajului şi comunicării sociale, gestionarea comportamentelor patologice şi înlocuirea acestora cu comportamente adecvate vârstei, cu scopul creşterii funcţionalităţii persoanei cu TSA.
Potrivit actului normativ, se estimează că de acest subprogram ar putea beneficia circa 13.471 copii și 2.660 adulți, diagnosticați de medicul psihiatru cu tulburări din spectrul autist.