Miercuri, 29 noiembrie 2023, în intervalul orar 10 – 12, 58 de persoanele cu dizabilități au participat în format fizic la un atelier de discuții pe tema: drepturile noastre în UE, pentru marcarea zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități (3 decembrie), iar 14 persoane în online.
Evenimentul a fost organizat de Fundația de Scleroză Multiplă Bihor, Consiliul Național al Dizabilității din România, Asociația Deficienților Locomotori Bihor și ID Oradea.
Printre vorbitori s-au numărat doamna Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, domnul Laurențiu Lazăr, președintele Fundației de Scleroză Multiplă Bihor, doamna Angelica Platon, de la Asociația Națională a Surzilor din România (ANSR) – Filiala Bihor, în calitate de reprezentant ONG la Comisia de acordare a certificatului de handicap – Bihor.
Evenimentul s-a desfășurat la Centrul de Zi de Recuperare și integrare socială pentru persoane adulte cu dizabilități, din Oradea.
În cadrul evenimentului, Daniela Tontsch, președinta CNDR, a prezentat principalele prevederi de lege privind drepturile persoanelor cu dizabilități în spațiul comunitar european.
,,Noi ne bucurăm foarte mult azi că putem vorbi despre drepturile noastre în Uniunea Europeană. Această activitate face parte din proiectul „Drepturile persoanelor cu dizabilități în alegerile europene – DREE”, finanțat de Uniunea Europeană și cu asistență tehnică din partea Forumului European al Dizabilității (EDF). Am început în luna august cu un curs la care au participat 12 persoane. Încurajăm participarea politică a persoanelor cu dizabilități, pentru că este una dintre cele mai importante activități și un demers extraordinar pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități.
Le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect! Agenții de schimbare au fost premiați la Gala ,,Cultivăm valori!”, organizată de Consiliului Național al Dizabilității din România în data de 10 noiembrie, pentru rolurile de agent de schimbare și de promotori ai protejării și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană.
Pentru noi a fost o onoare să putem face asta, deoarece sunt oameni valoroși, care au participat la proiect în regim de voluntariat. Pe lângă munca lor de fiecare zi, și-au făcut timp să le vorbească oamenilor, cu precădere persoanelor cu dizabilități despre drepturile pe care le au în Uniunea Europeană. De ce sunt atât de importante aceste drepturi? Pentru că în Uniunea Europeană, se acordă o atenție deosebită protejării și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Aceste drepturi sunt recunoscute la nivel european și internațional și sunt în conformitate cu principiile de bază ale egalității și nediscriminării.
Directivele și reglementările Uniunii Europene sunt două categorii cheie de acte legislative, utilizate pentru a stabili reguli și standarde uniforme în toate statele membre. Dacă directivele oferă o oarecare flexibilitate în implementarea obiectivelor, reglementările sunt obligatorii în întregime. Acest lucru înseamnă că reglementările sunt imediat și automat obligatoriu transpuse în legi, la nivelul fiecări țări din cele 27 care au aderat la acest parteneriat unic, devenind parte din sistemele juridice. Iată cele mai importante motive pentru care trebuie să încurajăm participarea, inclusiv la vot, a persoanelor cu dizabilități. Să nu ne resemnăm, să nu spunem că noi nu putem ajunge la vot, că nu e important, că e vorba despre Uniunea Europeană și nu despre noi, ca indivizi”, a declarat Daniela Tontsch.
Organizatorii au pus accent pe dreptul persoanei cu dizabilitate de a duce o viață independentă, de a avea un loc de muncă și de a face parte din comunitate.
S-a subliniat faptul că UE dezvoltă instrumente menite să susțină participarea persoanelor cu dizabilități la viața socială, prin crearea cardului european pentru dizabilitate, care asigură accesul egal la prestații în domenii precum cultura, activitățile recreative, sportul și transporturile într-un grup de opt state membre ale UE.
Un alt exemplu de bună practică menționat a fost Strategia Erasmus+ pentru diversitate și incluziune în domeniul tineretului, prin care UE caută să amelioreze calitatea vieții tinerilor dezavantajați și să se asigure că programul Erasmus+ integrează diversitatea în toate acțiunile destinate tinerilor.
Laurențiu Lazăr, care a avut rol dublu în eveniment: cel de agent de schimbare și cel de președinte al Fundației de scleroză multiplă Bihor, a vorbit despre programul Erasmus+ și despre importanța schimbării vieții persoanelor cu dizabilități datorită acestui program care cuprinde domeniile educației, formării, tineretului și sportului și care are o întindere până în 2027.
,,Tiberiu Palușca și Drăgan Adi au fost beneficiarii programului Erasmus +, printre mulți alții care în cursul decadelor precedente, încă din 2000-2010 au participat la zeci de astfel de programe, finanțate de programele europene Youth, Youth in Action, apoi de Leonardo da Vinci, integrat în noul program Erasmus +, care au avut parte de mobilități în diverse țări europene: Germania, Spania, Italia etc. Ei au avut parte de o posibilitate și o oportunitate care deschide foarte mult orizontul persoanei cu dizabilități și care facilitează cunoașterea de noi persoane, organizații, societăți, modul de abordare, accesibilitate, viață socială, culturală, educațională, profesională. Toate acestea sunt, așadar, facilitate de acest program care oferă o sustenabilitate maximă, resurse necesare pentru acoperirea costurilor de călătorie, a costurilor de găzduire ș.a.m.d. În plus, este o achiziție de viață, pentru că prin aceste tipuri de proiecte toții participanții: persoane cu și fără dizabiltăți, participanți sau profesioniști, experți, achiziționează noi abilități și competențe, pe care, de altfel, nu le pot obține din resurse proprii sau dintr-un studiu scolastic simplu, direct din cărți, ci doar din experiență directă, lucru care este facilitat de acest program foarte bine.
Tiberiu, care este membru în Consiliul director al Asociației Deficienților Locomotori Bihor, a beneficiat de acest program încă din anul 2000 și a participat la mobilități în Germania, sub schimburile europene de tineret pentru persoane cu dizabilități atunci, mai apoi într-un program de voluntariat european, la Berlin și Stuttgart, unde a stat un an de zile și a lucrat la un centru de zi pentru persoane cu dizabilități. Acolo a învățat limba germană, a obținut certificatul de la Institutul Goethe, iar apoi a venit acasă și a recuperat anii de studiu pierduți ca urmare a dizabilității, obținând diploma de bacalaureat. A dorit să meargă mai departe și a făcut Facultatea de Limbă Germană, mai apoi Managementul, s-a angajat ca profesor în Balota și s-a căsătorit. Deci, un orizont de viață care a explodat de-a dreptul și s-a expandat față de ceea ce avea în 2000.
Așadar, este un program foarte important pentru dezvoltarea personală, mai ales a persoanelor aflate în impas și în dificultate, care are poate o componentă mai puțin facilă, și anume încearcă să pună accent, mai ales, pe persoanele tinere, dar ne gândim că speranța și proiectul de viață ți le faci în tinerețe, și atunci este normal ca persoanele tinere să beneficieze de prioritate în cadrul acestui program, dar pe de altă parte și persoanele adulte, la o anumită vârstă, pot să beneficieze de acest program. Noi, în cursul anilor, am avut sute de persoane cu dizabilități care au participat la astfel de programe și în continuare încercăm să susținem și să oferim astfel de experiențe, în colaborare cu partenerii noștri din Germania, Italia și din tot spațiul european’’, a menționat Laurențiu Lazăr.
Angelica Platon, reprezentant ONG la Comisia de acordare a certificatului de handicap – Bihor, a prezentat câteva aspecte practice privind încadrarea în grad de handicap.
,,Foarte mulți copii care sunt încadrați în grad de handicap grav, cu asistent personal, când ajung la stadiul de adult, din cauza criteriilor existente, se transformă în persoane încadrate în grad de handicap accentuat. Aceste diferențe sunt și în cazul copiilor surzi, cu deficiențe mentale. Din păcate, criteriile nu permit. Aici ar trebui, împreună, să muncim și să depunem un memoriu pentru ca aceste criterii să fie modificate în funcție de necesitățile persoanei. S-au făcut din birou, fără ca persoanele care au scris aceste criterii să vadă o persoană cu dizabilități, să constate ce poate și ce nu poate să facă, ce nevoi are ș.a.m.d. Există în acest moment un proiect în derulare, cu Banca Mondială, vizavi de modificarea evaluării pentru încadrarea în grad de handicap. Se va ține cont mult nu doar de partea medicală, ci și de restul funcțional, precum și de nevoile persoanei”, a precizat Angelica Platon.