Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a anunțat, joi, că se alătură Federației Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) în demersurile sale pentru apărarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi, afectate profund de modificările aduse de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
,,COPAC-RO susține demersurile Federației Consiliului National al Dizabilităţii din România si va participa inclusiv la mișcările de protest anuntate pentru data de 16 septembrie in fata Guvernului României, ca semn de solidaritate cu persoanele cu dizabilități afectate sever de această lege. Solicităm ferm decidenților politici să recunoască și să corecteze nedreptatea flagrantă pe care această modificare legislativă o face persoanelor cu dizabilități”, a precizat COPAC, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, foarte multe persoane cu dizabilități sunt pacienți cronici afectați în mod sever de afecțiunea pe care o au, iar noua lege ,,nu recunoaște” contribuțiile diferențiate ale persoanelor cu dizabilități, având drept consecință imediată reducerea majoră a pensiilor unei categorii semnificative de cetățeni.
,,Această modificare legislativă este un regres semnificativ pentru echitatea socială, asigurată de legislația anterioară care reglementa stagiul de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilități, în funcție de gravitatea acestora. Deși prezentată ca o reformă, legea are efecte devastatoare asupra celor mai vulnerabile categorii de cetățeni, punând în pericol însăși demnitatea lor. Cu tristețe și indignare, observăm cum o lege ce ar trebui să protejeze și să susțină persoanele cu dizabilități, se transformă într-un instrument de marginalizare”, se arată în comunicat.
Potrivit COPAC, persoanele cu dizabilități care au contribuit la sistemul de pensii cu eforturi semnificative, depășind bariere fizice, psihologice și sociale, se văd acum penalizate prin reducerea semnificativă a pensiilor.
,,Această nedreptate nu este doar o problemă de calcul legislativ, ci poate fi citită într-o cheie ce evidențiază chestiune de respect, empatie și responsabilitate față de cei care s-au străduit să își depășească condiția și sp se adapteze normelor, aducându-și propria contribuție în societate proporțional cu posibilitățile pe care le-au avut.
O mare parte dintre pensii nu asigură un trai decent, nefiind adaptate la inflație. Reducerea lor uneori cu peste 50% este echivalentă cu o condamnare la sărăcie.
Această categorie de cetățeni are nevoie de echitate, încurajare si sustinere pentru a avea o viață activă, nu de indemnizații și de alte pomeni care s-au vehiculat în spatiul public”, se mai menționează în comunicat.