Începând cu 1 septembrie, o nouă lege reglementează pensiile, modificând modalitatea de calcul și eliminând opțiunea de pensie anticipată fără penalizări, printre altele. În contextul întrebărilor primite recent, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) oferă clarificări referitoare la trecerea la pensia de vârstă pentru pensiile de invaliditate și cele anticipate sau anticipate parțiale stabilite conform legislației anterioare.
De curând, CNPP a făcut o serie de precizări, „având în vedere numeroasele întrebări referitoare la modul de soluționare a trecerilor la pensie pentru limită de vârstă, conform Legii nr. 360/2023 (noua lege a pensiilor), în situația pensiilor de invaliditate și anticipate/ anticipate parțiale stabilite potrivit legislației anterioare”.
Mai exact, noua legislație a pensiilor stabilește un nou mod de calcul al pensiilor și recalcularea celor stabilite în baza vechii legislații (Legea 263/2010). ,,La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…)”
În plus, noua lege a pensiilor prevede eliminarea pensiei anticipate fără penalizări. ,,La data intrării în vigoare a actualei legi (Legea nr. 360/2023), pensiile anticipate și pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare, devin pensii anticipate, în înțelesul noii legi.
Totodată, prezenta lege a pensiilor stabilește că, ,,la data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate și a stagiilor de cotizare realizate și nevalorificate la stabilirea pensiei”.
Situația este similară și în cazul pensiei de invaliditate, care se transformă în pensie pentru limită de vârstă în momentul în care sunt îndeplinite condițiile legale.
Potrivit art. 72 alin. (1) din Legea nr. 360/2023, ,,La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă stabilită în condiţiile prezentei legi, cu valorificarea eventualelor perioade de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionării de invaliditate, precum şi a perioadelor prevăzute la art.61 alin.(2).”
Condițiile pentru pensia de limită de vârstă sunt îndeplinite la împlinirea vârstelor standard de pensionare (65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, dar, în cazul femeilor, ea se va atinge în 2035), cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv (stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet, de 35 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei).
,,Pensiile anticipate parțiale și pensiile anticipate, devenite pensii anticipate în sensul noii legi, precum și pensiile de invaliditate, devenite pensii de invaliditate în sensul noii legi, pot fi transformate, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstelor standard de pensionare reduse, în situația în care sunt îndeplinite condițiile referitoare la realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, respectiv, depășirea acestuia cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare, după caz”, precizează CNPP.
Începând cu data de 1 septembrie 2024, condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă sunt reglementate la Secțiunea 1, art. 46-57 din Legea nr. 360/2023.