Duminică, 13 octombrie, de la ora 12.00 și ora 17.00, la Teatrul de Comedie din București, va avea loc spectacolul „Închide ochii și ai să vezi mai bine”, singurul spectacol din România creat pentru publicul larg și accesibilizat pentru multiple dizabilități deodată.
Proiectul, care pune accent pe incluziune și acces egal la cultură, este o inițiativă inovatoare și deosebit de importantă în peisajul cultural din România.
„Închide ochii și ai să vezi mai bine”, a fost premiat în anul 2022 de Uniunea Compozitorilor și muzicologilor pentru coloana sonora din spectacol (Iulian Vrabete – Holograf). De asemenea, a fost premiat la Gala Societăţii Civile 2023 cu Premiul pentru impact social la secţiunea ,,incluziune socială”.
Anul acesta, spectacolul a primit premiul pentru impact social și incluziune socială – Top Child & young performance – 2024.
„Copiii cu dizabilități nu pot merge la teatru, la operă sau la un muzeu, fiindcă deranjează. Deși au aceleași nevoi ca şi noi, doar că se manifestă diferit, în România secolului XXI încă nu s-a găsit o cale ca ei să poată beneficia în egală măsură de un proiect cultural la fel ca un copil tipic. Şi nu este vorba numai de copii. Acelaşi regim îl au şi persoanele cu dizabilităţi adulte, care au nevoie de socializare. Până acum, am reuşit să scoatem la teatru peste 5000 de copii cu dizabilităţi, plus familiile lor. Și în această stagiune vom juca la Teatrul de Comedie, fiind singurul teatru de stat care a primit acest spectacol, respectând Legea 448, art 21”, a declarat Oana Popa, scenaristă, regizoare și actriță.
Numit de criticii de teatru „spectacol-fenomen terapeutic”, „Închide ochii și ai să vezi mai bine” dorește să fie un spectacol mai mult decât incluziv.
„Închide ochii și ai să vezi mai bine” este o adaptare după „Povestea seminței”, scrisă de autorul Dumitru Radu Popa și este o poveste cu ajutorul căreia copiii curioși pot să înțeleagă mai bine lumea în care cresc.
Copiii sunt invitaţi să se întâlnească cu aventurile unei semințe care nu știe ce fel de sămânță e. Ea îi duce pe copii în lumea plantelor și a animalelor. În drumul ei întâlnește tot felul de personaje care îi dau anumite lecții despre Empatie, Dragoste față de aproapele, Grijă, Neuitare, Cunoaștere, Speranță.
Facilități de accesibilizare
Potrivit organizatorilor, spectacolul va avea interpretare în limbajul semnelor române, în timp real, pentru persoanele cu deficiențe de auz, dar și interpretare narativă, live pentru nevăzători. Tantrumuri, plânsete, sunete specifice, nu doar că nu vor supăra pe nimeni, dar nici nu vor fi judecate Participanții vor avea libertate limitată de a se mişca în timpul spectacolului şi de a schimba locurile pentru găsirea confortului maxim.
De asemenea, copiii cu nevoi speciale sunt invitați să își aducă obiecte cu rol liniștitor, pentru un confort senzorial cât mai mare. Accesul și îndrumarea participanților cu deficiențe de vedere de la intrare spre sala de spectacol și invers va fi asigurată cu ajutorul voluntarilor. În plus, va exista accesibilizare pentru cei cu scaune rulante: trei locuri, mai informează organizatorii.
În schimb, la toaletă nu există acces pentru scaune rulante, clădirea fiind monument istoric. Toaleta în sine este accesibilizată de organizatori pentru copii.
Acest spectacol nu doar că încurajează participarea activă a persoanelor cu dizabilități la evenimentele culturale, dar oferă și o lecție valoroasă despre empatie și deschidere către diversitate. În contextul în care accesul la cultură este un drept universal, această inițiativă subliniază nevoia de a transforma evenimentele culturale în experiențe incluzive.
Biletele pot fi obținute accesând linkul: https://bilete.comedie.ro/nchide-ochii-si-ai-sa-vezi-mai…
Acces gratuit pentru o persoană cu dizabilități, plus un însoțitor.
Pentru mai multe informații, accesați pagina dedicată evenimentului: https://www.facebook.com/events/1547381386165892