Guvernul a aprobat miercuri, 23 octombrie 2024, o hotărâre prin care alocă sume suplimentare din Fondul de rezervă bugetară pentru susținerea învățământului preuniversitar, acoperind astfel costurile necesare pentru diverse tipuri de sprijin educațional.
Executivul a decis finanțarea unor cheltuieli ale autorităților administrației publice locale pentru învățământul preuniversitar, prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, după cum urmează:
- 5,892 milioane lei, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor pe anul 2024, pentru drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale care frecventează învățământul special;
- 52,569 milioane lei, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București pe anul 2024, pentru drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă;
- 5,854 milioane lei, pentru finanțarea învățământului particular și a celui confesional, acreditate pe anul 2024, respectiv finanțarea drepturilor copiilor cu cerințe educaționale special, precum și finanțarea burselor prevăzute la art. 108, alin.(l5) din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023 (burse de merit, burse sociale, burse tehnologice).
Distribuirea acestor fonduri se va realiza prin Fondul de rezervă bugetară pentru anul 2024, iar repartizarea detaliată pe județe și unități administrative este inclusă în anexa la hotărâre. Fondurile vor fi alocate la nivel local prin decizia Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice, în colaborare cu inspectoratele școlare, în termen de trei zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.
Suplimentarea bugetului inițial este necesară în urma solicitărilor inspectoratelor școlare de acordare a acestei forme de sprijin tuturor beneficiarilor identificați.
Numărul beneficiarilor identificați este în continuă schimbare, având în vedere că eliberarea Certificatelor de Orientare Școlară și Profesională s-a efectuat pe parcursul anului școlar 2023-2024, respectiv a anului școlar 2024-2025, la date diferite, inclusiv după alocarea bugetului inițial. Astfel, există copii care dețin aceste certificate, dar care nu au beneficiat încă de drepturile aferente.