![](https://jurnal-social.ro/wp-content/uploads/2025/02/475208628_1195111965952829_6833028661956011892_n-1024x621.jpg)
Asociația OPEN MINDS a lansat marți, 28 ianuarie 2025, DI_PLOMA AWARDS, prima competiție națională care celebrează și promovează diversitatea și incluziunea (D&I).
Potrivit organizatorilor, competiția se desfășoară în perioada 28 ianuarie – 7 aprilie 2025 și își propune să recunoască și să premieze companiile, ONG +, industriile creative și persoanele fizice care, în ultimul an, au implementat proiecte și inițiative cu impact semnificativ în crearea unui mediu divers și incluziv în România.
„Credem că prin această inițiativă venim exact într-un moment în care societatea are nevoie să respire. Din păcate, contextul politic actual fragmentează și mai mult comunitățile și sursa de oxigen e greu de atins, însă fix aceste contexte confuze ne provoacă să vedem cum putem să ne mobilizăm și să concentrăm eforturile spre aceeași direcție. Diversitatea a existat dintotdeauna și își spune cuvântul prin voci la fel de diverse. Scopul nostru este să le conectăm la aceeași sursă de oxigen, să încurajăm incluziunea, să o recunoaștem și să o premiem. Sperăm ca DI_PLOMA AWARDS să fie un demers cu ecou și să completeze ecosistemul OPEN MINDS”, a declarat Mirela Tănase, vicepreședinte al Asociației OPEN MINDS.
Înscrierea în competiție
Înscrierile au loc în perioada 28 ianuarie – 10 martie 2025,iar organizatorii se așteaptă la ,,proiecte de anvergură care să conțină tematici precum diversitatea la locul de muncă, incluziunea în comunitate, proiecte de educație și conștientizare pentru Diversitate și Incluziune (D&I), inițiative culturale și artistice cu impact în D&I, dar și inovație în Diversitate și Incluziune (D&I)”.
În plus, juriul va fi alcătuit din 40 de profesioniști din domenii conexe, printre care Andra Pintican (Founder & Trainer | ȘCOALA DE HR), Tedy Necula (Inspirational Film & Ads Director / Producer), Monica Munteanu (Talent Manager | INFLUENCE ROOM) sau Monica Tudorache (coordonatoare Feminist Film Festival la ART Fusion).
Cine poate participa?
Competiția este deschisă companiilor, ONG-urilor și organizațiilor din industriile creative, care au implementat proiecte relevante pentru diversitate și incluziune în România, în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2024.
Înscrierea este gratuită și permite depunerea unui număr nelimitat de proiecte, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.
Formularul de înscriere este disponibil aici: https://diploma-awards.evalato.com/.
Este important de menționat faptul că DI_PLOMA Awards este structurată în patru categorii principale:
- CORPORATE – pentru companiile ce au realizat proiecte interne sau externe de D&I
- ONG+ – pentru organizațiile non-guvernamentale, instituții publice și agenții guvernamentale
- CREATIVE – destinată organizațiilor din industriile creative, precum agențiile de publicitate, comunicare și PR, arte vizuale, film și teatru
- PEOPLE – pentru persoane fizice care au inițiat sau susținut proiecte, fie individual, fie în cadrul unei entități, cu posibilitatea înscrierii atât direct, cât și prin intermediul altor categorii
Procesul de evaluare
Evaluarea proiectelor se desfășoară în perioada 11-31 martie 2025. Proiectele înscrise în categoriile CORPORATE, ONG+ și CREATIVE sunt analizate de un juriu format din profesioniști cu experiență în realizarea și evaluarea proiectelor D&I.
În funcție de categorie, proiectele sunt fie evaluate de jurați, fie votate de public pe platforma proiectului. Proiectele jurizate sunt analizate pe baza a cinci criterii, cu ponderi diferite în funcție de categorie, iar cele care obțin cel mai mare punctaj sunt declarate câștigătoare.
Premiile acordate prin Votul Publicului sunt desemnate pe principiul celui mai mare număr de voturi obținut în perioada de votare (12-25 martie 2025). Publicul are la dispoziție un total de 10 voturi, pe care le poate acorda persoanelor înscrise în categoria PEOPLE. Câștigătorii vor fi anunțați pe 7 aprilie 2025, au informat organizatorii.
De ce ar trebui să participi la DI_PLOMA AWARDS?
Participarea la competiție oferă o serie de beneficii importante. Proiectele câștigătoare vor primi Trofeul DI_PLOMA AWARDS și vor avea oportunitatea de a-și prezenta inițiativele în fața celei mai mari comunități de ALIAȚI pentru diversitate și incluziune, în cadrul Conferinței D&I 2025 OPEN MINDS, programată pe 4 iunie 2025.
În plus, proiectele și inițiativele premiate vor beneficia de recunoaștere la nivel național și de promovare în rețeaua dedicată D&I. Juriul va acorda, de asemenea, două granturi în valoare de 10.000 de euro, unul destinat ONG-urilor și unul industriilor creative, precum și un program de mentorat pentru amplificarea impactului proiectelor.
Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma oficială: https://diploma.open-minds.ro/.
Despre OPEN MINDS – Asociația pentru Diversitate și Incluziune
Înființată în 2023, OPEN MINDS – Asociația pentru Diversitate și Incluziune este o organizație non-guvernamentală care facilitează implicarea companiilor în viețile comunităților locale, prin acțiuni cu impact pozitiv care generează atașament, credibilitate și încredere. Asociația integrează agendele organizațiilor cu inițiative ale societății civile, în abordări pe termen lung și cu impact sporit.
Asociația este dedicată dezvoltării proiectelor educaționale și sociale, promovând inovația și designul empatic pentru a sprijini diverse categorii de beneficiari. Cu sprijinul partenerilor săi, OPEN MINDS continuă să creeze oportunități de dezvoltare și incluziune pentru comunități vulnerabile.