În România, Comitetul Național Paralimpic și JYSK România au inițiat un proiect ambițios de integrare prin sport. Este vorba despre campania de responsabilitate socială #Nicioscuză, promovată de trei sportivi cu dizabilități. Fiecare dintre ei are o poveste uimitoare de viață, care ne arată că motivația vine întotdeauna din interior și că nu există nicio scuză pentru a face ceea ce îți dorești. Acești oameni remarcabili nu au lăsat ca dizabilitatea să-i împiedice să facă sport de performanță, iar prin voință și perseverență au dus limita imposibilului tot mai sus.
Cel mai nou studiu arată că 60% dintre români nu practică niciun sport și nici nu fac vreo activitate fizică. Chiar dacă conștientizează beneficiile extraordinare ale mișcării fizice, aceștia își pierd entuziasmul foarte repede atunci când se apucă serios de sport și găsesc tot felul de scuze: nu au timp, nu au bani, nu au chef, nu au cu cine etc. Citind poveștile impresionante ale celor trei sportivi paralimpici, orice scuză devine neînsemnată.
Campania #Nicioscuză îl are în prim-plan pe Adrian Notrețu, un înotător în vârstă de 12 ani, căruia îi lipsește un picior. Un accident nefericit pe terenul de rugby i-a schimbat viața definitiv. Însă nu a renunțat. Printr-o voință de fier și o determinare ieșită din comun, el demonstrează că imposibilul este doar un cuvânt în dicționar. Se trezește la ora șase dimineața și se antreneaza șase zile pe săptâmână, în același timp frecventând cursurile de școală, în regim normal, la fel ca oricare dintre colegii săi. Chiar dacă practică înotul doar de un și jumătate, Adrian face progrese uimitoare, având ca obiectiv să reprezinte țara noastră la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, din 2020.
Un alt erou al campaniei este Gabriela Constantin. Ea s-a născut cu focomelie, afecțiune care constă în atașarea directă a palmelor de trunchi. De 36 de ani, se încăpăţânează să-şi demonstreze sieşi şi celorlalţi că prin multă muncă și voință, poți să-ți învingi destinul. Gabriela a reușit să devină campioană națională la tenis de masă pentru sportivi cu dizabilități, câștigând zeci de medalii în competițiile naționale și internaționale, dar mai ales aprecierea celor din jur.
Ultimul erou, dar nu cel din urmă, este sportivul Filip Ghiorghi, în vârstă de 47 de ani, care a demonstrat că se poate. S-a apucat de sport după ce a rămas imobilizat într-un scaun rulant la vârsta de 23 de ani. Într-o clipă, viața lui s-a schimbat radical. Însă el a avut tăria să transforme această dramă într-o oportunitate. Cu o ambiție infinită și o motivație puternică, Filip a depășit toate obstacolele pe care viața i le-a pus în cale. De atunci, el încearcă să schimbe mentalități, iar sportul i-a devenit aliat. Filip practică mai multe sporturi printre care înot, baschet, atletism, tenis de masă și tenis de câmp. Sportul care l-a atras cel mai mult a fost tirul cu arcul, unde a și făcut performanță. Este multiplul campion la această disciplină, reușind să ajungă pe locul 46 în lume.
Acești trei sportivi paralimpici ne demonstrează prin exemplul lor plin de forță că nu există limite reale, acestea ni le punem noi înșine. Cred că e timpul să ascultăm îndemnul acestor învingători:
,,Renunţă la scuze şi lasă sportul să îţi schimbe viaţa.”