Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED cere autorităţilor competente, în special Ministerului Sănătăţii, deschidere la dialog şi implicare în abordarea, analizarea şi rezolvarea unor probleme care trenează în sistem, şi al căror refuz de dezbatere va duce inevitabil la un blocaj în Sănătate. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED cere autorităţilor competente, în special Ministerului Sănătăţii, deschidere la dialog şi implicare în abordarea, analizarea şi rezolvarea unor probleme care trenează în sistem, şi al căror refuz de dezbatere va duce inevitabil la un blocaj în Sănătate.
“Am atras atenţia în mod susţinut şi repetat că pacientul are de suferit din cauza lipsei unor politici coerente în Sănătate. Înainte de fonduri suplimentare suficiente, care se lasă îndelung aşteptate, este necesar să optimizăm cheltuielile de acum, printr-un management eficient şi o serie de decizii care nu înseamnă, în primă fază, bani mai mulţi, ci o deschidere către colaborare şi o recunoaştere a limitelor sistemului. Sunt două situaţii a căror rezolvare trenează şi pentru care avem nevoie de o soluţie imediată – definirea şi reglementarea noţiunii de „contribuție personală” şi decontarea serviciilor medicale la adevărata lor valoare, ceea ce ar ajuta întreg sistemul sanitar, fie că vorbim despre furnizori publici ori privaţi. Deşi disponibilitatea partenerilor de dialog social a fost totală, aşa cum s-a întâmplat la fiecare schimbare politică venită odată cu alegerile ori din alte raţiuni, nicio autoritate competentă pare că nu doreşte să aibă o comunicare constructivă, susţine Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private şi al Alianţei Pentru Sănătate din România”, afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private şi al Alianţei Pentru Sănătate din România.
PALMED atrage atenţia că amânarea definirii şi reglementării noţiunii de „contribuție personală” poate bloca în orice moment activitatea din mediul privat, ale cărui unităţi medicale reprezintă, numeric, 75% din totalitatea unităţilor din România. Tarifele la care sunt decontate serviciile medicale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt sub costul real. Acest fapt produce situaţii de criză financiară, atât la stat, cât şi la privat. Ne aflăm într-o situaţie imposibilă. Potrivit legii, accesul unui asigurat la serviciile medicale din pachetul de bază – foarte generos în România, căci orice nouă conducere politică nu face altceva decât să crească numărul de servicii decontate fără să aibă susţinere bugetară – nu trebuie să fie taxat suplimentar. E teorie şi atât. Orice pacient care a avut nevoie de analize decontate la jumătatea ori la sfârşitul lunii, ori de o programare la imagistică, a avut de aşteptat cel puţin până luna viitoare. Într-o zi, vom ajunge să spunem “gata”, nu se mai poate lucra cu statul, şi să vedem atunci unde se vor face analize ori servicii de imagistică.
“În plus, o unitate nu îşi poate acoperi costurile pentru că serviciile sunt mai scumpe decât banii decontaţi de CNAS, iar consecinţele le vedem cu toţii: în sistem public, resursele sunt limitate, iar completarea vine, în toate formele ştiute, de la pacient, iar în sistem privat, încercăm să recuperăm bani din servicii conexe de tip cazare ori analize suplimentare”, completează Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private şi al Alianţei Pentru Sănătate din România.
În acest context, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED solicită implicarea activă a ministrului Sănătăţii, dl. Florian Bodog şi a autorităţilor competente, în rezolvarea problemelor amintite, care au fost discutate la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Conferinţei Naţionale de Management Medical Modern în Clinici şi Spitale Private, şi la care, din păcate, nu a participat niciun reprezentant al statului, fiind încă o dovadă a refuzului la dialog cu care se confruntă furnizorii de servicii medicale.
Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED este principala voce naţională pentru lobby şi advocacy, principalul promotor ce susţine furnizorii privaţi de servicii medicale din România şi dreptul pacienţilor la servicii medicale de calitate, la un preţ accesibil, încă de la înfiinţare, din anul 2007. PALMED numără în prezent 69 de membri: clinici şi spitale private, laboratoare de analize medicale, laboratoare de imagistică, clinici de stomatologie, ambulanţe private, situaţi în toate regiunile României.