Faptul de a putea citi, de a scrie, de a conduce și de a îndeplini multe alte sarcini zilnice sunt lucruri normale pentru majoritatea dintre noi. Pentru mulți, vederea nu e ceva de la sine înțeles. Faptul de a vedea înseamnă mult efort – o luptă constantă. Ochiul este organul senzorial cel mai complex al corpului omenesc. În plus, o parte mult mai mare a creierului este responsabilă pentru vedere decât pentru miros, atingere, gust sau auz.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 285 de milioane de oameni din întreaga lume au diferite probleme de vedere. Cataracta reprezintă o treime din numărul acestora. Este o afecțiune oftalmologică frecventă, care duce la o scădere a acuității vizuale, printr-o pierdere a transparenței cristalinului. Institutul American de Oftalmologie raportează că mai mult de jumatate dintre americani vor avea cataractă sau vor suferi operații de cataractă până la 80 de ani, iar în țările cu venituri mici și mijlocii, aceasta reprezintă principala cauza de orbire.
Însă acum, se întrevede o rază de speranță pentru persoanele care au probleme de vedere. Lentilele de contact și ochelarii vor fi de domeniul trecutului, și asta datorită optometristului Garth Webb, din Canada, care a inventat Lentilele bionice Ocumetics. Noua tehnologie nu doar că va ajuta persoanele care nu văd bine, dar acestea ar putea avea o vedere de trei ori mai bună comparativ cu vederea unui om sănătos. Spre exemplu, dacă o persoană cu o vedere normală poate citi un text de la 3 metri, cu lentile bionice, îl va putea citi perfect de la o distanță de peste 9 metri.
Proiectul inovator, care revoluționează domeniul optometriei, presupune implantarea în ochi a acestor lentile, cu ajutorul unei seringi cu soluție salină. Ele vor deveni funcționale după 10 secunde de la inserarea în ochi. Chiar dacă poate părea dureroasă, procedura nu este mai complicată decât o simplă operație de cataractă și durează numai 8 minute, precizează dr. Garth Webb.
Lentilele bionice sunt foarte confortabile, nu produc dureri de cap sau usturimi de ochi și scad riscul de cataractă. Ele sunt realizate din polimeri biocompatibili, astfel încât nu devin toxice în timp și nu lezează ochiul.
Acest proiect este rezultatul a multor ani de cercetăr, mai exact 10 ani, și a presupus o investiție de peste 3 milioane de dolari. Noua tehnologie este deja gata pentru producția în masă, dar sunt necesare mai multe studii pe oameni înainte să obțină aprobările de care este nevoie.
Testele pe oameni, care examinează eficacitatea și siguranța lentilelor bionice, au început în iulie 2017. Deși inițial lentilele urmau să fie piață, începând cu luna martie 2018, din păcate, procedura va mai dura câțiva ani. În Canada și Europa, produsele ar putea fi aprobate peste doi ani, iar în Statele Unite abia după trei ani, potrivit companiei Ocumetics.
Acest tip de lentile nu va putea rezolva unele afecțiuni oculare grave, cum ar fi distrugerea nervilor optici, afectarea regiunii cerebrale responsabile cu vederea, degenerescența maculară severă, bolile genetice ale retinei. În același timp, implantarea lentilelor nu va fi posibilă în cazul pacienților care au suferit deja o operație de cataractă.