Ca europeni, ne confruntăm cu numeroase provocări, de la migrație până la schimbările climatice, de la șomajul în rândul tinerilor până la protecția datelor. Trăim într-o lume competitivă, tot mai globalizată. În același timp, referendumul privind Brexitul ne-a demonstrat că UE nu este un proiect irevocabil. Și, în timp ce mulți dintre noi luăm democrația de bună, fiind convinși că nu va dispărea niciodată, ea pare să fie supusă unor amenințări tot mai mari, atât în teorie, cât și în practică.

,,Fac parte din comunitatea de susținători voluntari ai campaniei DeDataAstaVotez, noi încurajăm o mai mare prezență la vot la alegerile europene. Intenția noastră, potrivit Codului de conduită, ,,nu este să vă spunem cu cine să votați, ci dorim să pledăm pentru actul în sine, pentru participarea la vot, care reprezintă o implicare în procesul democratic, și pentru exprimarea votului în cunoștință de cauză și fiind pe deplin informați.” Comunitatea de susținători sprijină cauza participării la vot și pledează pentru însăși ideea de democrație, ideea potrivit căreia noi toți, împreună, decidem în ce fel de Europă vrem să trăim.

,,Deoarece, de data asta, nu este de ajuns să speri că viitorul va fi mai bun: de data asta, fiecare dintre noi trebuie să își și asume responsabilitatea pentru viitor.”- a subliniat Daniela TONTSCH, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Consiliul Național al Dizabilității redă informații prin care:

  • vei afla ce a făcut, ce face și ce intenționează să facă Uniunea Europeană pentru tine
  • vei primi notificări despre subiectele care te interesează
  • vei afla informații despre inițiativele locale și naționale, grupate în 20 de teme diferite
  • vei găsi videoclipuri, podcast-uri și galerii foto pe teme diferite.

CE FACE EUROPA PENTRU MINE?

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre?

Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni. În perspectiva alegerilor europene din 2019, acest site prezintă o serie de scurte note privind realizările și acțiunile Uniunii din punctul de vedere al cetățenilor. Aceste note de câte o pagină vă sunt puse la dispoziție pentru a le citi, distribui sau refolosi. Dacă doriți informații mai detaliate, consultați notele noastre de informare mai lungi, referitoare la politicile UE aflate în centrul actualității.

SĂNĂTATEA MEA

Persoanele cu dizabilități
Peste 70 de milioane de persoane din UE trăiesc cu o anumită formă de dizabilitate (o afecțiune fizică sau mentală de lungă durată care le limitează capacitatea de mișcare, simțurile sau posibilitatea de a desfășura diferite activități). Persoanele cu dizabilități se confruntă adesea cu obstacole care le împiedică să participe în societate în condiții egale cu celelalte persoane.

UE promovează includerea și participarea persoanelor cu dizabilități prin intermediul politicilor, al măsurilor și a legislației sale. Un instrument esențial este Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu dizabilități.

Aceasta are drept obiective să asigure accesibilitatea produselor și a serviciilor (prin înlăturarea obstacolelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în utilizarea acestora); să garanteze faptul că persoanele cu dizabilități pot participa pe deplin la viața publică; să combată discriminarea la adresa persoanelor cu dizabilități; să îmbunătățească situația ocupării forței de muncă în rândul persoanelor cu dizabilități; să promoveze programele de educație incluzivă și învățare pe tot parcursul vieții dedicate tinerilor cu dizabilități; și să combată riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul persoanelor cu dizabilități.

Care sunt rezultatele concrete? Garanția pentru tineret sprijină ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor în general, inclusiv în rândul persoanelor cu dizabilități. În cadrul Pilonului european al drepturilor sociale, UE se angajează să respecte 20 de principii ce vizează condițiile echitabile pe piața muncii și sistemele de protecție socială, cum ar fi dreptul persoanelor cu dizabilități de a beneficia de sprijin pentru venit. Actul european privind accesibilitatea, care este în prezent dezbătut de către legislatori, propune adoptarea unor măsuri pentru a crește accesibilitatea unei game de produse și servicii, de la cărțile electronice și telefoanele inteligente la serviciile bancare și serviciile de transport de călători. Cu ajutorul cardului european pentru dizabilitate, care a fost deja lansat în opt țări, persoanele cu dizabilități care călătoresc în UE pot avea mai ușor acces la cultură, activități sportive și recreative – și pot beneficia de o serie de avantaje.

Informații suplimentare
Site-ul Direcției Generale Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune a Comisiei Europene,

http://ec.europa./soci/main.jsp?catId=1137langId=ro

Publicația EPRS intitulată „Tehnologii de asistență pentru persoanele cu dizabilități” (Assistive technologies for people with disabilities),

http://www.europarl.europa.eu/thinktank/ro/document.html?reference=EPRS_IDA(2018)603218

Publicația EPRS intitulată „Politica europeană pentru persoanele cu dizabilități: de la definirea dizabilităților la adoptarea unei strategii” (European disability policy: From defining disability to adopting a strategy),

http://www.europarl.europa.eu/thinktank/ro/document.html?reference=EPRS_IDA%282017%29603981

EPRS | Serviciul de Cercetare al Parlamentului European, https://www.epthinktank.eu

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.