Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a făcut declarații în spațiul public despre impactul pe care l-a avut pandemia de coronavirus pe piața muncii, despre înlocuirea somajului tehnic cu alte măsuri și creșterea pensiilor.
Șefa Muncii a anunțat că propunerea de demitere din funcție a Președintelui Casei Naţionale de Pensii, Laurenţiu Ţenţ, îi aparține, chiar dacă ea a fost cea care îl propusese pentru această funcție la sfârșitul anului 2019.
Violeta Alexandru a menționat că a luat această decizie deoarece nu au fost îndepliniți indicatorii de performanță, dar și pentru că a primit mesaje de la pensionari în care a fost informată despre „situații inaceptabile din teren”.
Ministrul Muncii a subliniat necesitatea unor reforme pentru creșterea performanței de la Casa Națională de Pensii și a explicat că o interesează exclusiv performanța.
,,Văd multe măsuri de reformă necesare pentru a ajunge la performanţa, posibilă în România, de a soluţiona dosarele de pensii în timp şi, în general, de a avea o altă atitudine, respectuoasă faţă de problemele pensionarilor. Sigur că nu este uşor să gestionezi un sistem care are, într-adevăr, o activitate complexă. Şi cu un om ca mine care este foarte exigent…
Ştiu un lucru, se poate face performanţă şi la casele de pensii. Urmează câteva decizii de management importante”, a anunţat Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Muncii a spus că s-a implicat cât a putut de mult, şi Casa de Pensii a fost pentru ea o prioritate 0, pentru că știa că acolo sunt probleme grave
,,Mie mi se pare că este sistemul în care trebuie să avem cea mai mare atenţie ca lucrurile să funcţioneze bine. Sincer vă spun şi nu exagerez cu nimic. După o viaţă de om în care ai muncit, să-ţi spună cineva încontinuu că „nu se poate”, nu se poate să-şi vorbească frumos la telefon când suni pentru o informaţie, nu se poate să-şi explice exact care sunt problemele pe care le vezi în calculul pensiei şi să aibă răbdarea să-ţi explice. Nu se poate să-ţi dea în termen decizia de pensionare. Nu se poate să-ţi dea explicaţii legate de o eventuală eroare de calcul. Nu se poate să te trateze cu respect. Eu cred că a venit momentul să punem punct. Şi dacă acest lucru mă face nepopulară, să ştiţi că eu îmi asum. Eu n-am venit aici să stau pe funcţie ca să-mi bifez ceva în CV. Eu am venit şi suntem, repet, la şase luni de la preluarea guvernării şi mi-e ruşine mie de mine să nu livrez rezultatele pe care am zis că le livrez. Mă face acest lucru nepopulară? E posibil, dar îmi asum, a declarat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a dat asigurarea că pensiile vor crește, însă nu știe în mod cert dacă va fi cu 40% sau mai puțin.
,,Cu siguranţă vor creşte. Nu vreau să speculez referitor la procent şi moment. Informaţiile acestea vor fi comunicate asumat. Nu am alt element să spun că va fi jumătate, va fi un sfert. Nu vreau să propag o stare de tensiune. Decizia noastră e să crească pensiile. Eu pledez pentru creşterea lor”, a menționat Ministrul.
Șefa Muncii a adăugat că intenționează să înlocuiească şomajul tehnic cu o măsură activă pentru a fi reluată activitatea, adică suportarea de către stat a unei părţi a salariilor date de angajatori. Este necesară o analiză a sectoarelor care au suferit şi cum au suferit. Intenția e de a transforma acest mecanism într-o măsură de sprijin activ, care va fi mai consistent la început, apoi diminuat.
În ceea ce privește numărul persoanelor care se vor întoarce la locul de muncă, Violeta Alexandru este optimistă. Totuși, aceasta subliniază că nu are cum „să forțeze” un angajator să își readapteze afacerea conform noilor provocări.