Anca Maria Păscuțoi, în vârstă de 42 de ani, este o tânără hotărâtă să mute munții, figurativ vorbind, deși nu își poate mișca corpul. Ea demonstrează că orice provocare poate fi depășită, prin ambiție și curaj.
Anca Maria Păscuțoi suferă de o boală genetică degenerativă care a imobilizat-o într-un scaun rulant. Alături are un om, care a ales să-i poarte de grijă și care o susține în fiecare clipă. Împreună au decis să lupte pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și să se implice mai mult în viața comunității.
Anca Maria este prima femeie cu handicap sever din județul Hunedoara care intră în competiția pentru alegerile locale. Ea candidează din partea Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) la funcția de consilier local al orașului Deva. Situația persoanelor cu dizabilități din România a determinat-o să să se implice pentru a schimba lucrurile, să contribuie la schimbarea mentalităților. Ea consideră că o problemă majoră este lipsa accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, însă prin implicare, onestitate și dorința de a-i ajuta pe ceilalți ea speră să poată contribui la dezvoltarea comunității în care trăiește.
Petru Mărginean, candidat la Primăria municipiului Deva, susține că Anca are o mare putere de convingere și un spirit puternic.
,,Acel spirit, pe care îl are, va fi transmis, în primul rând, cetățenilor din Deva, iar apoi Primăriei și Consiliului local”, spune el.
Anca Maria Păscuțoi povestește că avea 11 luni când medicii au diagnosticat-o cu amiotrofie spinală de tip 3, o boală degenerativă care a făcut-o dependentă de un scaun rulant și de un asistent permanent. De câțiva ani, are lângă ea un om bun care o iubește, Neluțu, iar împreună formează o familie, trecând peste toate obstacolele și peste toate limitările omenești. Sunt mereu împreună, la bine și la greu. În prezent, s-au alăturat unui proiect frumos pentru Deva, orașul în care trăiesc, s-au alăturat echipei umaniste.
,,Vrea să facă ceva și pentru persoanele aflate în situația ei, nu se gândește doar la ea. Vrea ca orașul Deva să fie accesibil tuturor persoanelor cum ar fi: mămici cu cărucioare, persoane în vârstă, utilizatori de scaun rulant electric și manual. În Deva nu s-a făcut mai nimic pentru persoanele cu dizabilități, care se confruntă cu multe probleme, precum lipsa accesibilității”, explică soțul Ancăi.
Anca consideră că dizabilitatea nu este o piedică în dezvoltarea comunității. Din punctul ei de vedere, situația persoanelor cu dizabilități este grea din cauza mentalității oamenilor, iar aceasta ar putea fi mult ameliorată, prin implicare, hotărâre și empatie. Ceea ce o motivează este ambiția de a demonstra că nu contează handicapul, atunci când vrei să faci ceva.
,,Este nevoie de măsuri de accesibilizare a infrastructurii, de a asigura accesul persoanelor cu dizabilități în instituții publice, cabinete medicale, farmacii, școli, pe trotuare. Rampele ar trebui făcute în așa fel încât să le putem folosi, să putem avea acces în cabinete medicale etc. Aș vrea sa fac ceva și pentru animăluțele orfane, de exmplu: Să facem contract cu restaurantele sau magazinele alimentare să ne dea mâncarea rămasă, astfel să le putem asigura și acestora hrana”, spune Anca.
Petru Mărginean, care le-a oficiat căsătoria în urmă cu 5 ani, în calitate de primar, consideră că Anca și Neluțu sunt doi tineri minunați, care pot ajuta cu adevărat zecile de mii de persoane cu dizabilități din România.
,,Îmi place că Anca are spirit civic. Aceasta cunoaște nu doar problemele persoanelor cu handicap, ci și problemele cu care se confruntă cetățenii din Deva. Între noi s-a legat o prietenie, o colaborare, iar lunile trecute am început să ne gândim foarte serios dacă ea ar putea fi lista de consilier local. Mi-am dorit să candideze, pentru că Anca este o voce, este curajoasă, are demnitate și onoare și vrea să se implice în viața comunității”, a declarat Petru Mărginean.
Anca Maria Păscuțoi este convinsă că se pot găsi cu adevărat soluții pentru nevoile persoanelor cu dizabilități, care au dreptul la o viață decentă.
Dumnezeu să vă ocrotească!