OrCam MyEye 2.0, cel mai avansat dispozitiv asistiv din lume, poate fi obținut gratuit de către persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, prin Programul de Finanţare ,,Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, realizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Activat doar de un simplu gest intuitiv, dispozitivul inovator poate reda independența persoanelor nevăzătoare. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale (AI), recunoaște, citește instantaneu texte de pe materiale tipărite, dar și digitale, de pe orice suprafață, bancnote sau orice obiect din fața purtătorului și memorează fețele celor din jur.
Compania OrCam Technologies a fost înființată în 2010, cu misiunea de a valorifica puterea vederii artificiale, prin încorporarea unei noi tehnologii în platforme portabile bazate pe AI. Până în prezent, tehnologia asistivă OrCam a îmbunătățit calitatea vieții a zeci de mii de persoane cu deficiențe de vedere în 50 de țări (fiind disponibil în 25 de limbi).
De dimensiunea unui deget, noul dispozitiv este portabil, ușor și compact și poate fi activat de simplul gest al arătării cu degetul sau pur și simplu prin urmărirea privirii purtătorului, în timp real. Ziarele, cărțile, ecranele computerelor și ale smartphone-urilor, meniurile restaurantelor, etichetele produselor din supermarket și semnele de circulație sunt citite instantaneu utilizatorului dispozitivului. Caracteristicile suplimentare ale OrCam MyEye includ recunoașterea instantanee a feței, a culorilor și a bancnotelor.
Specialiștii în Computer Vision și Machine Learning au proiectat dispozitivul revoluționar, cu accent pe o interfață discretă, mobilă și ușor de utilizat.
OrCam MyEye se montează magnetic pe rama ochelarilor şi cântăreşte doar 22,5 grame – fiind gândit special pentru ca experienţa utilizatorului să fie cât mai facilă. De asemenea, tehnnologia implementată permite ca în acest moment, OrCam MyEye să fie singurul aparat din lume ce este activat prin simpla urmărire a privirii purtătorului sau printr-un gest intuitiv de arătare cu degetul – permiţând utilizarea cu mâinile libere. Astfel, comunicarea dintre utilizator și dispozitiv se petrece fără a fi nevoie de un smartphone suport sau Wi-Fi, asigurând, în același timp, confidențialitatea datelor.
La nivel mondial, peste 285 de milioane de persoane sunt parțial nevăzătoare, 39 de milioane de nevăzători și 246 milioane de oameni au deficiențe grave de vedere. În prezent, în România peste 90 de mii de persoane au dizabilităţi de vedere, potrivit unui raport realizat de ANPDCA (Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii), la 31 martie 2020.
În cadrul Strategiei Naţionale ,,O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi 2016- 2020″, România s-a angajat să mobilizeze resursele necesare pentru eliminarea barierelor, astfel încât nicio persoană cu dizabilităţi să nu fie discriminată, marginalizată, exclusă sau abuzată, iar alegerile si aspiraţiile să îi fie respectate şi sprijinite.
În acest sens, o măsură specifică o reprezintă Programul de Finanţare ,,Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, realizată cu sprijinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. În cadrul programului, peste 7.000 de persoane cu dizabilităţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, vor primi vouchere de 5.000 de euro pentru obţinerea echipamentelor incluse în program. Tehnologia asistivă OrCam MyEye, utilă atât persoanelor nevăzătoare, cât şi celor cu deficienţe de vedere, este un dispozitiv medical acreditat în România, inclus pe lista furnizorilor de tehnologii de asistenţă aprobate.
„În spatele tehnologiei asistive OrCam MyEye, se află echipa noastră de experţi în cercetare şi dezvoltare. Ei sunt cei care au oferit posibilitatea unui spectru larg de persoane cu deficienţe de vedere de a accesa lumea vizuală. Pentru a fi mai aproape de persoanele nevăzătoare, căutăm în permanenţă soluţii, pentru ca dispozitivul să fie cât mai accesibil celor care au nevoie urgentă de el, drept dovadă, colaborăm cu autorităţile şi companiile de asigurări de sănătate din toate ţările în care suntem prezenţi. Faptul că autorităţile române au inclus OrCam MyEye pe lista furnizorilor de tehnologii de asistenţă aprobaţi, ne încununează cu o mare onoare şi, deopotrivă, demonstrează că misiunea noastră prinde contur în cât mai multe locuri de pe Glob”, a declarat Irie Meltzer, Regional Director – CEE of OrCam Technologies.
Tehnologiile revoluționare ce folosesc AI și Machine Learning implementate pentru dispozitivul OrCam MyEye au atras atenția evaluatorilor de inovație și tehnologie din întreaga lume, OrCam Techologies fiind proclamată drept „Cea mai premiată companie din lume pentru dispozitive portabile asistive”.
„Unul dintre lucrurile de care suntem foarte mândri este că, începând cu 2019, OrCam My Eye Israel a devenit disponibil pe piața medicală din România. Cu ajutorul acestui dispozitiv, persoanele nevăzătoare devin mult mai independente și pot evita anumite situații discriminatorii sau de excludere. Nicio dizabilitate nu trebuie să reprezinte o piedică în timpurile în care trăim, fapt pentru care sunt cu adevărat recunoscător Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru realizarea acestui program de finanțare”, a spus Mr. David Saranga, Ambasadorul Israelului în România.
Persoanele îndreptățite să beneficieze de acest ajutor sunt persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, accentuat, mediu sau ușor care beneficiază de măsuri active de ocupare.
Paşii de înregistrare în program se pot regăsi pe https://www.orcam.com/ro/programul-de-finantare/. De asemenea, pentru asistenţă în legătură cu înregistrarea în Program sau pentru a aranja o demonstraţie personală a versiunii în limba română a dispozitiv-ului OrCam MyEye, reprezentanţii OrCam pot fi apelaţi la numărul de telefon 0365-455.595 sau prin completarea formularului de pe site.