O dată la patru ani există șansa de a-i schimba pe cei care iau deciziile cele mai importante pentru cetățeni. În România, alegerile parlamentare din acest an vor avea loc pe 6 decembrie. Vor fi aleși 465 de parlamentari, dintre care 136 de senatori și 329 de deputați. În această cursă participă și doi candidați speciali, persoane cu dizabilități: Flavian Alexandru Crăciun și Nelu Mocanu.
Cei doi candidați speciali s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie, pentru a reprezenta interesele celor 800.000 de persoane cu dizabilități și ale tuturor cetățenilor români. Ei doresc să schimbe mentalități, să demoleze bariere şi să găsească mecanismele potrivite pentru o mai bună funcţionare a instituţiilor țării.
Flavian Alexandru Crăciun are 33 de ani și candidează pentru funcția de Senator în Parlamentul României din partea Alianței USR PLUS. Este antreprenor, activist civic, sportiv de performanță și vrea să-și folosească abilitățile în proiecte ce pot îmbunătății calitatea vieții oamenilor. Deoarece a atins un nivel de performanță pe plan sportiv, își dorește să facă performanță și în domeniul politic.
Absolvent al Universității Româno-Americane din București, specializarea Management-Marketing, Flavian Alexandru Crăciun este un tânăr ambițios care își propune să aducă o schimbare la nivel politic. El a obținut funcția de consilier local al comunei Bujoru, Teleorman, la alegerile din 27 septembrie. Acesta speră să contribuie la transformarea societății, prin implementarea de proiecte în folosul comunității din care face parte.
Printre proiectele sale se numără: creşterea accesului la educaţie, în special pentru categoriile dezavantajate (rromi, persoane cu handicap), stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, existenţa unor reglementări ce acordă facilităţi angajatorilor care creează noi locuri de muncă pentru şomeri, tineri absolvenţi, persoane cu dizabilități, administrația publică în sprijinul cetățeanului, reducerea barierelor birocratice și discriminatorii și digitalizarea administrației publice locale din mediul rural.
,,Dorința de a ajuta, de a mă implica, de a lăsa ceva în urmă mă motivează. Nu mă interesează partea financiară. Vreau ca satul meu natal să atingă standarde europene. Copiii merită o șansă! Avem laboratoare de chimie și fizică care au ajuns în paragină. Cred că prin mai multă implicare se pot face mai multe proiecte, în special prin atragerea fondurilor europene. Mi-am dorit să văd copii veseli alergând prin curtea scolii, dascăli mulțumiți de condițiile în care predau și dotări de ultimă generație în școală. Sunt sigur că prin investiții școala poate prinde viață din nou. De asemenea, mi-aș dori să dispunem de cele mai bune servicii medicale și aparatură medicală”, a declarat Flavian pentru Jurnal Social.
Flavian Crăciun susține că este important să rămână ceva vizibil în urma sa. Consideră că a reușit să se afirme cu ceea ce a făcut până acum, are încredere în oameni că îl vor susține și intenționează ca în cei patru ani de mandat să atingă schimbările menționate.
Nelu Mocanu are 41 de ani și candidează pentru Camera Deputaților din partea Alianței USR PLUS. Faptul că este nevăzător nu l-a împiedicat să militeze în mod neobosit an de an pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Este asistent medical de balneofizioterapie și activist civic. Nu doar că munceşte, dar el a creat şi alte locuri de muncă pentru persoane cu aceeaşi dizabilitate.
Deși nu a obținut funcția de consilier local al sectorului 2, București, la alegerile locale din septembrie, Nelu Mocanu susține că este un luptător care nu renunță la luptă atunci când se confruntă cu dezamăgiri.
Nelu Mocanu afirmă că, pentru a ajunge la performanțele sociale și profesionale ale unei persoane valide, o persoană cu dizabilități are nevoie de o comunitate deschisă, precum și de voință de integrare, curaj, determinare și mult mai multă muncă din partea sa.
,,Ca persoană cu handicap, am avut îndrazneala să candidez în competiția internă pentru un loc la Camera Deputaților, o competiție cu peste 100 de candidați, oameni cu cariere puternice, cu notorietate și am câștigat un onorabil loc 16. Cârcotașii îmi vor spune că nu e eligibil, și la prima vedere, așa e. Pentru mine e o performanță, e o confirmare că se poate și o obligație să încerc implementarea proiectelor mele prin colegii din pozițiile eligibile. La USRPLUS, locurile se alocă prin vot, nu prin numiri. Data viitoare voi fi mai sus, pentru că voi încerca să fac și mai bine și mai mult pentru comunitate”, spune Nelu Mocanu.
Nelu Mocanu consideră că dizabilitatea nu este un impediment în dezvoltarea comunității, iar integrarea persoanele cu dizabilități va putea fi realizată dacă acestea vor ocupa funcții publice, unde vor avea ocazia să fie cunoscute și înțelese.
Printre proiectele pe care Nelu Mocanu vrea să le implementeze se numără înființarea de unități protejate (așa cum sunt definite prin lege) ca structuri ale Direcției Generale De Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), unde să fie angajate minimum 1/3 – persoane cu dizabilități și ⅓ – persoane vulnerabile din alte categorii, care să furnizeze produse și servicii pentru instituții de stat, dar și pentru publicul larg.
,,Pentru că susțin stimularea integrării sociale și profesionale prin muncă, o altă direcție pe care voi lucra o reprezintă locurile de muncă în forme protejate… Consider că dizabilitatea poate fi o piedică în măsura în care acceptăm asta, iar eu NU accept. De asemenea, și societatea are nevoie să ne cunoască, pentru a ne putea susține în demersurile de integrare”, adaugă Nelu Mocanu.