,,A Beautiful mind” (O minte sclipitoare) este povestea adevărată a unui om de geniu care luptă pentru o viaţă normală, un om care plonjează în străfundurile minţii umane, întâlnind nebunia şi care se ridică în mod surprizător prin perseverență și iubire. Este povestea lui John Nash Jr., un geniu al matematicii, al probabilităților, dar cu certe probleme în ceea ce privește conectarea cu lumea reală și stabilirea relațiilor umane, care descoperă fragilitatea minții și sâmburele uman al comportamentului – o enigmă ca însăși matematica.

Povestea emoționează, invită la introspecție, atinge cele mai sensibile coarde ale ființei, pentru a da naștere unei matematici a vieții cu plusuri și minusuri, unei ecuații a dragostei din care se pot extrage nenumărate sensuri și irațiuni ale firii. Ea a avut parte și de o ecranizare de excepție – o bijuterie actoricească – cu actori talentați care aduc strălucire interpretării, sub îndrumarea ingenioasă a regizorului Ron Howard.

Filmul ,,O minte sclipitoare” îi are ca protagoniști pe Russell Crowe, (Nash) și pe Jennifer Connell, (soția sa, Alicia), care este însărcinată, atunci când primele semne ale schizofreniei își fac apariția. El creionează tabloul unui om care dorește cu ardoare să se afirme, să aducă ceva original în lumea academică, care își pune mintea în slujba omenirii, în timp ce aceasta îl trădează prin iluzii înfricoșătoare. Russell Crowe îl interpretează magistral pe matematicianul Nash, reușind să confere personajului credibilitate, naturalețe și franchețe și evitând senzaționalul. El construiește prin detalii fine un personaj, care dincolo de mintea sa sclipitoare, duce o viață sfâșiată ce pendulează între realitate și iluzie – un om ce ,,căutase toată viaţa un sens, încercase să deţină controlul şi să fie recunoscut, în contextul unei lupte continue nu doar în societate, ci şi în impulsurile bătăioase ale sinelui paradoxal”.

Această boală pune încet, încet, stăpânire pe mintea sa și face ca viața să se prăbușească în jurul lui. El își abandonează studenții, se îndepărtează de colegi și își înlocuiește cercetarea cu o obsesie care îl consumă. Ne introduce în lumea sa imaginară, alături de prietenii săi imaginari, în miezul dramei sale, care cu fiecare scenă, povestea devine veridică, iar spectatorul poate simți palpitul existenței lui, cu tot ceea ce înseamnă asta – durere cumplită, dezamăgire, halucinații etc. Iluziile sale se îndrepătrund așa de bine cu realitatea, încât nu se mai pot deosebi.

În cele din urmă, John Nash este dus la spital și internat cu forța. După tratamente agresive, el reușește să accepte că cei trei oameni sunt doar în imaginaţia lui și să-și recompună fragmentele sfărâmate din viața sa. Ajunge să predea la facultate și să primească Premiul Nobel, o recunoaștere a meritelor sale. Iubirea dintre el și Alicia reprezintă lumina ce va străluci în subsolurile tenebroase ale minții lui, reușind să-i aducă echilibru emoțional și forța de a învinge boala.

Filmul a fost regizat de Ron Howard, care a primit două premii Oscar, cel pentru regie și cel pentru cel mai bun film. Pe lângă aceste două premii, „O minte sclipitoare” a mai primit alte două Oscar-uri, la categoriile: cea mai bună actriță într-un rol secundar – Jennifer Connelly și cel mai bun scenariu adaptat – Akiva Goldsman.

Filmul ,,O minte sclipitoare” este despre un învingător, care duce o luptă acerbă cu boala, cu demonii interiori, despre complexitatea minții și, în același timp, carențele ei, despre iubirea care te salvează din ghearele tragediei. Victoria asupra bolii este cu atât mai merituoasă cu cât lupta se duce în mintea sa, un teren minat care cu greu se lasă cucerit.

Lecția de viață care se desprinde din această poveste este aceea că nu trebuie să lupți cu dârzenie pentru a-ți împlini visurile și chiar dacă cazi în abisurile vieții, te poți ridica demn pe piscurile ei prin voință și sprijin din partea celor care te iubesc.
,, Trebuie să cred că ceva extraordinar este posibil.”

Recenzie: Lavinia Elena Niculicea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.