Problema transfuziilor este una reală și spinoasă.  În luna iulie, Crucea Roșie Americană a declarat că există o criză acută de sânge în spitale, deoarece nu au primit suficiente donări pentru a-i ajuta pe toți pacienții care au nevoie de sânge. Se pare că oamenii de știință sunt aproape de rezolvarea acestei provocări uriașe, la care lucrează de zeci de ani: obținerea unei grupe de sânge universale.

Cercetătorii de la de la Universitatea British Columbia au modificat o enzimă pentru a elimina antigene din sângele de tip A și B, transformându-l în cel universal de tip 0.

Oamenii au patru tipuri de grupe sangvine – A,B, AB, 0 –, clasificate în funcție de zaharurile (antigenele) care se regăsesc pe suprafața hematiilor (celulele roșii din sânge). Astfel, cei care au grupa de sânge A au un anumit tip de zaharuri, cei care au grupa B un alt tip, cei care au grupa AB au ambele tipuri de zaharuri, iar cei cu grupa 0 nu au deloc zaharuri.

Din acest motiv, singura grupă de sânge universală, care poate fi primită de oricine, este grupa 0. De exemplu, o persoană cu grupa A nu poate primi sânge de la donatori cu grupa B sau AB, deoarece sistemul lor imunitar ar respinge și distruge hematiile din sângele primit.

În trecut, cercetătorii și-au dat seama că anumite enzime (molecule care provoacă reacții chimice) pot elimina zaharurile din sângele de grupa A, B și AB, transformându-l în grupa de sânge unversală 0, cel mai util și dezirabil tip de sânge (prezent la 1 din 15 indivizi). Cu toate acestea, așa cum menționa cercetătorul Stephen Withers într-o conferință de presă, încă nu ajunseseră să descopere o enzimă eficientă și sigură. Participând recent la o conferință a Societății Americane de Chimie, acesta a anunțat că echipa lui a identificat o enzimă prezentă în mod natural în tractul digestiv al oamenilor, care poate înlătura zaharurile din sângele de grupa A sau B. Astfel, orice tip de sânge, indiferent că este grupa A, B sau AB, este transformat în grupa de sânge universală 0.

Enzimele descoperite recent, care se găsesc în intestinul uman, au ca scop eliminarea zaharurilor din tractul digestiv, pentru a stimula digestia. Când au fost testate, acestea s-au dovedit de 30 de ori mai eficiente în înlăturarea antingenelor din sângele de tip A decât enzimele testate anterior.

,, Am fost încântat când am descoperit acest lucru. Asta însemna că puteam să folosim bacterii pentru a găsi noi unelte”, a declarat Peter Rahfeld, unul dintre conducătorii studiului. ,,Toate sunt deja prezente în intestinul nostru, așteptând să fie accesate. Există atât de mult potențial.”

Echipa de cercetători a creat enzima printr-un proces, cunoscut ca ,,evoluție direcționată”. Aceasta este o metodă bazată pe selecția naturală, prin intermediul căreia se poate dezvolta o proteină, cum ar fi o enzimă, spre obiectivul dorit. Pornind de la o enzimă, oamenii de știință au introdus mutații în gena care o codifică. Selectând mutațiile care au fost eficiente în înlăturarea antigenelor și repetând procesul de mai multe ori, ei au reușit să crească eficiența enzimei de 170 de ori în doar 5 generații.
Este important să se continue studiile, pentru a se stabili dacă folosirea acestor enzime nu are efecte adverse asupra pacienților. Așadar, studiile vor dura ceva timp, dar savanții sunt încrezători.

,,Sunt optimist pentru că am descoperit o metodă foarte interesantă, prin care se poate transforma sângele donat în orice tip de sânge. Desigur, va trebui să treacă prin multe teste clinice pentru a ne asigura că nu are consecințe negative, dar aceasta pare foarte promițătoare”, a concluzionat Whiters.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.