Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a emis sâmbătă seară o ordonanță militară –numărul 2, prin care sunt impuse noi măsuri importante pentru limitarea răspândirii COVID-19. Printre acestea, se numără cea care vizează interzicerea circulației pe domeniul public a grupurilor mai mari de 3 persoane, fiind introduse recomandări de circulație pe timpul zilei, dar mai ales pe timpul nopții. De asemenea, se suspendă activitatea comercială a mai multor tipuri de activități comerciale. Unele dintre măsuri au intrat în vigoare de ieri seară, de la ora 22, după publicarea în Monitorul oficial, iar altele vor fi valabile din această seară.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a precizat, în declarația susţinută sâmbătă la sediul Ministerului de Interne, că măsurile recomandate, prin ordonanţa militară emisă, ar trebui considerate de către populaţie ca şi cum ar fi fost obligatorii.

Textul ordonanței prevede:

• Articolul 1: Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Prin excepție sunt permise intervențiile stomatologice de urgență. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22:00.

• Articolul 2: Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie. Prin centrul comercial se înțelege ,,structura de vânzare cu suprafață medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piață și de alimentație publică ce utilizează o infrastructură comună și utilități adecvate astfel cum este ea reglementată la anexa din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicat cu modificările și completările ulterioare. Această măsură se va aplica de mâine seară de la ora 22:00.

• Articolul 3: Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de trei persoane, persoane care nu locuiesc împreună.

• Articolul 4: În intervalul orar 6:00-22:00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive: deplasarea în interes profesional inclusiv între locuință /gospodărie și locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie, domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, deplasarea din motive justificate precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie, deplasări scurte în apropierea locuinței/gospodăriei legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie și domestice.

• Articolul 5: În intervalul orar 22.00-06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

• Articolul 6: Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine. Prin excepție, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii: sunt membri de familie ai cetățenilor români, membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România, persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene, sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent, personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar, sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare, pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale), persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

• Articolul 7: Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază. Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile. Măsurile prezentate anterior nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală.
Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României.

• Articolul 8: Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor și să asigure sprijin acestora, în vederea minimalizării şi expunerii lor în afara locuințelor. Evidențele se actualizează și se raportează săptămânal de către autoritățile locale la Centrul Județean sau al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției, centru care la fiecare județ lucrează alături de Comitetele Județene pentru Situații Speciale de Urgență. Aceste centre și comitetele locale identifică modalități de sprijin pentru persoanele prevăzute la alineatul 1. Măsura se aplică imediat cu publicarea acestei ordonanțe militare în Monitorul Oficial.

Potrivit articolului 9, se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. De asemenea, se pot oficia acte liturgice, religioase, cu caracter privat – botez, cununii, înmormântări – la care pot participa maximum opt persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.