Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a emis, duminică seara, ordonanța militară numărul 4 care prevede noi măsuri pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Potrivit acesteia, vor crește considerabil amenzile pentru nerespectarea izolării sau carantinei, iar prețurile la utilități vor fi plafonate.

De astăzi, persoanele în vârstă de 65 de ani pot ieși din casă pe toată perioada zilei, dacă fac asta pentru a merge să-și rezolve problemele de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. Pentru a merge la medic, vârstnicii pot folosi mașinile proprii sau ale familieii/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. Ei sunt obligați să prezinte o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

În plus, persoanele în vârstă pot ieși din casă și seara, în intervalul orar 20.00 – 21.00, însă doar în apropierea locuinței lor și numai pentru pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice. În acest caz, ei nu au nevoie de declarație pe propria răspundere.

În continuare, persoanele de peste 65 de ani au voie să iasă din casă şi în intervalul orar 11:00 – 13:00, pentru a merge la doctor, pentru a îngriji un copil sau o persoană bolnavă sau cu dizabilități, pentru activităţi fizice individuale, dar şi pentru a-şi cumpăra alimente, medicamente și alte produse de bază. În toate aceste situații, ei trebuie să prezinte declaraţia pe proprie răspundere, completată dinainte.

Tot începând de azi, magazinele care comercializează alimente și produse de strictă necesitate sunt obligate să-și organizeze programul de lucru, pentru a asigura, cu prioritate, accesul vârstnicilor în magazine, în intervalul orar 11.00-13.00.

Potrivit noii ordonanțe, persoanele care părăsesc carantina, fără aprobarea autorităților, vor fi amendate și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând ei cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

De asemenea, cei care nu respectă condițiile izolării la domiciliu vor fi dur sancționați și vor fi obligați să intre în carantină 14 zile, plătind toate cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

O zi de carantină instituţionalizată costă, conform hotărârii de Guvern, privind aprobarea normelor metodologice din domeniu, 230 lei/zi/persoană.

Conform spuselor secretarului de stat Bogdan Despescu, persoanele fizice care nu respectă prevederile ordonanţelor militare riscă, de acum, amenzi cuprinse între 2.000 şi 20.000 de lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până în prezent, iar persoanele juridice care nu se supun ordonanţelor militare, pot fi snacționate cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 70.000 lei (până acum, amenzile erau de la 1.000 de lei la 70.000 lei).

El a adăugat că, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, în funcţie de natura şi gravitatea faptei, se pot aplica şi una sau mai multe dintre următoarele sancţiuni contravenţionale complementare, cuprinse în ordonanţele militare: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie, interzicerea accesului la respectivele bunuri prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, suspendarea temporară a activităţii, desfiinţarea unor lucrări, refacerea unor amenajări.

O altă măsură prevede ca primăriile să asigure montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările în blocurile situate pe raza localității. Acestea sunt obligate să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune ale blocurilor.

Potrivit art. 8 din ordonanța militară, este interzisă majorarea prețurilor la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți, în perioada stării de urgență.

Ordonața mai prevede instituirea, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsurilor de izolare preventivă la locul de muncă pentru angajații care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime.

Noua ordonanța militară mai specifică faptul că în mașină au voie mai mult de 3 persoane. Interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică exclusiv circulației pietonale.

Ordonanța militară nr.4 poate fi citită integral aici https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/OM-4.pdf

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.