Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, a anunțat, marți, 17 octombrie, că a fost înfiinţat în cadrul instituţiei un Task Force (grup de lucru) pentru combaterea cancerului în România, care are rolul de a realiza o cartografiere clară a tuturor serviciilor medicale existente în domeniul oncologiei.

,,De astăzi, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, funcţionează un Task Force pentru combaterea cancerului în România, format din reprezentanţi ai instituţiei şi medici implicaţi în lupta cu cancerul. Începem prin a realiza o cartografiere clară a tuturor serviciilor medicale existente în domeniul oncologiei, de la cele preventive la cele de tratament, de la medicina primară şi ambulatorie la serviciile medicale spitaliceşti. Vom analiza şi serviciile medicale conexe de suport pentru fiecare judeţ în parte”, a transmis preşedintele CNAS.

Andrei Baciu a precizat că pasul următor constă în definirea foarte clară a serviciilor medicale care trebuie oferite pacienților oncologici din România.

,,Vom proiecta în mod realist și pe baze științifice nevoia de servicii de oncologie pentru următorii cinci ani, astfel încât reformarea serviciilor medicale acordate asiguraților să fie realizată în mod sustenabil. Pentru a construi un sistem de sănătate modern, european, în România, trebuie să știm unde ne aflăm astăzi. Începem cu domeniul oncologiei. După ce vom avea o imagine clară asupra situației actuale, vom ști mai bine ce și unde lipsește”, a declarat președintele CNAS.

Potrivit acestuia, este esențial să avem un plan pe termen mediu și lung de dezvoltare.

,,Acesta va fi unul dintre obiectivele acestui Task Force. O Românie mai sănătoasă, un sistem modern și eficient de sănătate nu se construiesc de la sine. Trebuie să lucrăm eficient, transparent și cu viziune, pentru a face din România o țară ca afară. Dorința și speranța mea este de a face tot ceea ce putem, astfel încât pacienții și asigurații din România să aibă acces cât mai rapid la servicii medicale cât mai apropiate de standarde europene”, a adăugat Andrei Baciu.

Conform datelor CNAS, în Programul național de oncologie erau înregistrați 143.033 pacienți în primul semestru al acestui an, dintre care 28.457 de pacienți (19,9% din total) la București, 11.661 de pacienți (8,2%) la Cluj, 8.078 (5,6%) la Iași și 7.340 (5,1%) în Timiș.

Andrei Baciu a menționat că, prin acest demers, CNAS participă la implementarea Planului național de prevenire și combatere a cancerului în România.

,,Noi vom face în continuare tot ce ține de CNAS pentru implementarea Planului național de prevenire și combatere a cancerului în România. Acest Task Force are ca obiectiv definirea unei imagini cât mai clare a serviciilor oferite astăzi, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pacienților oncologici, cât și stabilirea unui plan sustenabil pentru accesul echitabil și nediscriminatoriu al asiguraților la serviciile medicale, investigațiile și tratamentele decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate”, a mai afirmat președintele CNAS.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.