În prezent, multe persoane mor din cauza cancerului diagnosticat târziu. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 8,8 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului. Se estimează că până în anul 2030, numărul deceselor cauzate de cancer va ajunge la 13 milioane.
Având în minte acest adevăr, cercetătorii de la Universitatea John Hopkins au dezvoltat un nou test de sânge, care poate detecta opt tipuri frecvente de cancer, inclusiv cele mai agresive forme de cancer: pancreatic și de ficat.
Testul, denumit CancerSEEK, a fost capabil să depisteze tumorile la aproximativ 70% din cazuri, în medie, la mai mult de 1.000 de pacienţi cu cancer în fază incipientă. Analiza de față a funcționat prin căutarea unui ADN mutant care vizează celulele moarte din sânge şi biomarkeri proteici asociaţi cu cancerul intestinal, de sân, de ficat, de plămâni, esofagian, ovarian, pancreatic şi de stomac.
CancerSEEK folosește un algoritm de inteligență artificială pentru a analiza combinațiile de gene si biomarkeri proteici și de a identifica ce tip de cancer are probabil pacientul. Noul test ar putea fi deosebit de important pentru medicii generaliști, care ar utiliza testul și apoi și-ar trimite pacientul pentru teste suplimentare pentru a verifica rezultatul, potrivit cercetătorului Joshua Cohen, autorul principal al studiului.
Cu ajutorul acestui test inovator, numit biopsie lichidă, cancerul a fost depistat înainte de apariția metastazelor, iar rata de detectare a variat de la 33% la 98%, în funcţie de tumoare, îmbunătățind astfel șansele pacienților de a a avea un răspuns pozitiv la tratament și de a se vindeca.
Profesorul Peter Gibbs, de la Institutul Walter şi Eliza din Melbourne, care a lucrat la test, crede că va salva mii de vieți și speră că va deveni disponibil, pe scară largă, mult mai devreme.
,,Pentru prima dată, vedem potențialul pentru un test de sânge care poate să examineze numeroase tipuri de cancer urâte. Până la acest test, se aştepta apariţia simptomelor şi, astfel, diagnosticul se punea târziu”, a declarat prof. Peter Gibbes.
Testul a reușit să prezică tipul de cancer la 626 de pacienți. Acesta a fost capabil să reducă originea cancerului la două organe pentru 83% dintre pacienți și la un singur organ pentru 63%, conform studiului publicat în revista Science.
Cercetătorii americani consideră că acest test reprezintă urmatorul pas în ceea ce privește schimbarea ,,focusării” cercetării cancerului de la boală în stadiu avansat la cea în fază incipientă, ceea ce va fi important pentru reducerea deceselor provocate de cancer pe termen lung.
CancerSEEK s-a dovedit eficient în detectarea cancerelor, cum ar fi cancerul pancreatic, care adesea are puține simptome până când boala nu ajunge într-o fază avansată, ducând la decesul pacienților.
Potrivit profesorului Gibbs, foarte mulți oameni ar fi dispuși să facă acest test de sânge simplu decât să treacă prin procedurile actuale invazive și neplăcute de screening, precum colonoscopiile.
CancerSEEK este testat în prezent pe 10.000 de persoane. Oamenii de știință estimează că testul va costa mai puţin de 500 de dolari. Aceştia au depus actele pentru a breveta invenţia.
,,Această sumă este excelentă, deoarece este comparabilă cu cea a altor două teste actuale de depistare a cancerului, precum cel de colonoscopie”, a concluzionat Anirban Maitra, medic oncolog de la Anderson Cancer Center din Houston.