AMAis (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) a lansat primul ,,Ghid de angajare a nevăzătorilor” din România, proiect ce își propune să faciliteze colaborarea dintre angajatorii incluzivi și candidații cu deficiențe de vedere.

Ghidul se adresează persoanelor cu deficiențe de vedere în căutarea unui loc de muncă, angajatorilor și altor ONG-uri și persoane fizice interesate de construirea unui societăți incluzive.

Conform unui studiu recent realizat de AMAis, 70% dintre persoanele cu dizabilități din România nu se pot angaja, deși pot munci. În România, există 93.591 de persoane cu deficiențe de vedere. 34% dintre acestea reprezintă populația cu vârstă de angajare (18-64 ani), iar 3% sunt minori cu nevoie de acces la o educație care să le permită un parcurs profesional tipic.

Datele arată că doar 4% dintre persoanele cu deficiențe de vedere au terminat cursuri universitare, în timp ce 64% dintre nevăzători și-au încheiat educația înainte de a ajunge la liceu.

,,Odată cu lansarea ghidului, ne dorim să schimbăm cifra potrivit căreia 70% dintre persoanele cu dizabilități din România nu se pot angaja, deși pot munci. Obținerea unui loc de muncă este un pas uriaș către incluziunea socială din țara noastră”, precizează reprezentanții AMAis.

Potrivit sursei citate, acest ghid analizează posibile meserii pe care persoanele nevăzătoare le-ar putea practica în România, alături de măsurile pe care angajatorii ar trebui să le aplice pentru a crea un mediu de lucru incluziv. Este, așadar, un instrument cu un dublu rol: pe de-o parte, își propunem să-i ajute pe angajatori să înțeleagă potențialul persoanelor cu dizabilități de vedere, dar și pe viitorii candidați să se orienteze către joburile pe care le consideră potrivite pentru ei și cum să se pregătească pentru acestea.

,,Ghidul răspunde unei nevoi mari din societate: nevăzătorii nu știu către ce meserii să se îndrepte, iar angajatorii nu știu care sunt nevoile, obligațiile și beneficiile care vin odată cu angajarea unei persoane cu deficiențe de vedere. În plus, în țara noastră încă ne confruntăm cu o percepție colectivă potrivit căreia nevăzătorii pot fi maseuri sau profesori. Iată că datele arată că pot fi excelenți programatori, specialiști în resurse umane, psihologi sau avocați”, mai spun reprezentanții AMAis.

Așadar, ghidul oferă candidaților sfaturi practice și modele de lucru pentru a le spori încrederea de a aplica la oportunitățile de angajare potrivite abilităților lor.

,,În urma cercetării pe care am realizat-o, dar şi a experienţei la AMAIS am învăţat că oportunităţile de lucru pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România sunt extrem de limitate, în special din cauza percepţiilor eronate despre potenţialul acestora de a munci şi chiar de a fi nişte angajaţi performanţi. Ne-am dat seama că este nevoie să creştem conştientizarea în rândul angajatorilor, a societăţii, dar şi în rândul candidaţilor, să le dăm speranţa şi încrederea că pot avea un parcurs firesc, o carieră şi o viaţă bună. Aşa a luat naştere «Ghid de angajare a nevăzătorilor», care este de fapt o resursă de informaţii aplicabile”, a declarat Ovidiu Cucu, membru AMAIS şi coordonator proiect.

După aproape doi ani de cercetări, interviuri și documentări, AMAis propune nouă meserii ce pot fi făcute de către persoanele cu deficiențe de vedere, dar și măsuri la nivel de spațiu, tehnologie și echipă.

Cele nouă meserii descrise în ghid sunt: programator, specialist în resurse umane, avocat sau consilier juridic, Content Writer, consultant pentru nevăzători, profesor, psiholog, operator call-center, broker /consultant financiar. Lista oferă doar câteva exemple și poate fi extinsă. Totodată, reprezintă și o matriță ce poate fi scalată și pentru alte tipuri de dizabilități, precum cele practicabile de persoanele cu deficiențe de auz sau vorbire, locomotorii etc. 

,,Pentru a crea un mediu incluziv este important să avem în vedere cel puțin trei paliere: spațiu, tehnologie și echipă. Fără aceste trei paliere este dificil să aplici politici reale de diversitate și incluziune, iar ghidul face lumină asupra pașilor pe care un angajator trebuie să-i urmeze în acest proces”, spune Iris Popescu, fondator AMAIS, arhitect și coordonator proiect.

Echipa de cercetare și producție este una incluzivă din punctul de vedere al abilităților (persoane tipice și persoane cu dizabilități), dar și din punct de vedere profesional: sociologie, resurse umane, analiză de date, arhitectură, tehnologie. Pentru realizarea ghidului au lucrat împreună nevăzători și persoane tipice, cu experiențe profesionale diferite, complementare, cu o motivație comună: aceea de a contribui la modelarea unei piețe a muncii incluzive.

Ghidul de angajare a nevăzătorilor face parte din inițiativa Shift+Vieți, lansată de Fundația Comunitară București și ING Tech Romania. Proiectul își propune să sprijine persoanele cu dizabilități să aibă acces mai ușor pe piața muncii din România.

AMAIS este o organizație non-profit înființată în 2015, a cărei misiune este de a construi o societate incluzivă, prin aplicarea principiilor designului incluziv în: arhitectură, tehhnologie, evenimente și proiecte sociale.

„Ghidul de angajare a nevăzătorilor” poate fi descărcat de pe site-ul:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.