Ordinul nr. 163/2023 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap a fost publicat, marți, 28 februarie 2023, în Monitorul Oficial.

Ordinul ANPDPD 163/2023 stabilește că, la data de 30 iunie 2023, Ordinul Ministerului Muncii 223/2007 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap își încetează aplicabilitatea și are ca scop principal introducerea unui nou model al cardului-legitimaţie de parcare.

Astfel, implementarea noului model de card-legitimație intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2023.

,,Cardurile-legitimație de parcare pentru persoanele cu handicap emise până la data de 1 iulie 2023 își păstrează valabilitatea până la data de 30 iunie 2024, urmând ca beneficiarii dreptului la cardul-legitimație de parcare pentru persoanele cu handicap să se adreseze autorităților locale în vederea eliberării unui nou card-legitimație de parcare”, se arată în prezentul ordin.

Prin urmare, legitimațiile emise până la 1 iulie vor mai fi valabile până în vara anului viitor, astfel că toate legitimațiile trebuie înlocuite, cu modelul nou, în perioada iulie 2023-iunie 2024.

Conform ordinului, de cardul-legitimație eliberat persoanelor cu dizabilități pot beneficia și reprezentanții legali ai acestora, iar în interesul persoanei cu handicap, cardul-legitimație de parcare poate fi utilizat și de familie, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul persoanei adulte cu handicap, părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecție specială.

Cererea pentru eliberarea cardului-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap se depune fizic sau prin mijloace electronice la autoritatea administraţiei publice locale în a cărei rază teritorială domiciliază sau are reşedinţa beneficiarul.

,,La depunerea cererii, fizic, beneficiarul dreptului la cardul-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap prezintă, în original, următoarele documente: document de identitate, certificatul de încadrare în grad de handicap, o fotografie tip carte de identitate, care poate fi depusă şi pe suport electronic, în format jpeg.

În situaţia în care beneficiarul depune documentele de mai sus prin mijloace electronice, acestea vor fi prezentate în original la eliberarea cardului-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap”, se mai menționează în actul normativ, recent publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu dizabilități sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită.

Mai jos puteți descărca modelul de card-legitimație de parcare pentru persoanele cu handicap, precum și modelul de cerere pentru eliberarea cardului-legitimație de parcare pentru persoanele cu handicap.

2 Comments

  1. Buna ziua, nu mai este valabil si in UE ?
    Scrie numai in parcarile din Romania si pe fata scrie in toate limbile.
    Multumesc.

  2. Pingback: Comisia Europeană propune introducerea unui card european pentru dizabilitate standardizat și îmbunătățirea actualului card european de parcare pentru persoanele cu dizabilități – Jurnal Social

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.