Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) informează că a început, marți, 17 octombrie, plata unei noi tranșe pentru alimentarea cardurilor sociale destinate persoanelor vulnerabile, pentru cumpărarea de alimente.

Potrivit unui comunicat al MIPE, noua tranșă, în valoare de aproximativ 625 milioane lei va asigura, în zilele următoare, încărcarea cardurilor deținute de 2,5 milioane persoane vulnerabile cu încă 250 lei, oferită prin programul „Sprijin pentru România”.

Aceste ajutoare sunt acordate o dată la două luni, persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Beneficiază de aceste ajutoare sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250, acordate la fiecare două luni, reglementate de OUG nr. 63/2022, următoarele categorii de persoane:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Potrivit MIPE, de la începutul programului și până în prezent, au fost plătite beneficiarilor alte opt tranșe aferente ajutoarelor de 250 de lei.

Persoanele care nu au intrat în posesia cardurilor sociale, deși îndeplinesc toate criteriile, sau cei care nu au primit tranșa de 250 de lei care se acordă de șase ori pe an, pot să se adreseze Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau instituțiilor subordonate MMSS, respectiv Casei Teritoriale de Pensii și Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), din județul de reședință.

Criteriile de eligibilitate în ceea ce privește tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde sunt detaliate la Art. 3 și Art. 4 din Ordonanța de Urgență nr. 63/2022.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.