Persoanele cu deficiențe de auz din România dar și cele din Ucraina au acum acces la o serie de materiale de informare în limba semnelor privind protecția împotriva abuzului și a exploatării sexuale în contextul activității umanitare. În 2022, peste 1000 de refugiați surzi din Ucraina au beneficiat de diverse forme de sprijin din partea Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR) în contextul crizei umanitare generate de conflictul armat din țara vecină. O parte dintre ei se află și acum în țara noastră, dar cei mai mulți s-au aflat doar în tranzit către alte țări din Vest.

Indiferent de situația de criză (dezastru natural, război, urgențe medicale generale), persoanele cu dizabilități reprezintă o categorie aparte de persoane vulnerabile ale căror nevoi trebuie acoperite de profesioniștii de care va depinde bunăstarea lor. Printr-un proiect finanțat de Interagency PSEA Community Outreach and Communication Fund (Fondul de Comunicare și Sensibilizare a Comunității Interinstituționale privind PSEA = Protecția Împotriva Abuzului și Exploatării Sexuale), Asociația Națională a Surzilor din România a realizat un total de 15 materiale video dedicate comunității surzilor din România și Ucraina. Aceste resurse abordează câteva teme specifice și sensibile precum diferența dintre abuz sexual și exploatare sexuală, conceptul de „hărțuire sexuală”, efectele abuzului sexual asupra victimelor sau conceptul de „safeguarding”.

Pentru a asigura deplina înțelegere a informațiilor, au fost create resurse în 2 limbi ale semnelor – cea din România și cea din Ucraina, întrucât fiecare populație distinctă de surzi are o limbă proprie a semnelor (lucru mai puțin cunoscut de majoritatea auzitoare). De asemenea, întreaga politică de Safeguarding a ANSR a fost transpusă și în limba semnelor. Dincolo de aceste materiale video, în cadrul proiectului au fost realizate materiale tipărite precum o broșură privind principiile PSEA aplicabile lucrătorilor umanitari, un ghid cu recomandări practice pentru interacțiunea adecvată cu persoanele deficiente de auz dar și un afiș cu aceleași principii internaționale. Toate aceste materiale au fost create în trei limbi – română, ucraineană, engleză.

În cadrul proiectului, ANSR a organizat mai multe întâlniri de consultanță cu persoane surde și hipoacuzice din România dar și din Ucraina (în format online). La realizarea materialelor video interpretate în Limba Semnelor Ucrainene, organizația a colaborat cu Societatea Surzilor din Ucraina, asociația reprezentativă a persoanelor cu deficiențe de auz din țara vecină. Totodată, a interacționat cu reprezentanți regionali ai rețelei PSEA.

„Prin acest proiect ne-am propus să atragem atenția asupra unor probleme de actualitate, sensibile dar importante, care sunt mai puțin accesibile persoanelor surde și hipoacuzice din țara noastră care comunică în Limba Semnelor Române. Am considerat oportună crearea versiunilor de materiale video pentru comunitatea Surzilor din Ucraina în contextul implicării noastre în gestionarea situației de criză din ultimii ani în care multe persoane cu deficiențe de auz au fost implicate fără voia lor. Asemenea discuții despre exploatare și abuz sexual, printre altele, sunt necesar de purtat în orice societate și în orice limbă, inclusiv în LSR” – a transmis Bogdan Anicescu, Directorul ANSR și coordonator al proiectului.

Toate materiale pot fi vizionate pe Pagina de Facebook a ANSR (https://www.facebook.com/asociatiasurzilor) dar și accesând acest link – 

În România, trăiesc aproximativ 22000 persoane surde. Asociația Națională a Surzilor din România, înființată în 1919, oferă servicii complexe pentru mii de beneficiari anual, precum interpretare, consiliere și sprijin în vederea integrării profesionale.Proiectul a fost realizat în perioada noiembrie 2023 – Februarie 2024 inclusiv.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.