Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – filiala Iași (ANCAAR – filiala Iasi) a lansat platforma INFOABIL, ce are rolul de a facilita accesul la informații utile și structurate cu privire la servicii și instituții cu atribuții în domeniul dizabilității.

Platforma INFOABIL a fost realizată în cadrul proiectului „ACCESS HUB – Creșterea cetățeniei active pentru persoanele cu dizabilități”. Aceasta a fost creată cu scopul de a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități, precum și a aparținătorilor acestora, fiind locul unde găsesc informații și răspunsuri de care au nevoie: care sunt drepturile și beneficiile lor, articole care le oferă informații despre întocmirea dosarelor pentru încadrare în grad / pentru reevaluare într-o manieră simplă, facilă, precum și alte informații utile relevante despre cum își pot desfășura activitatea normal și demn în societate.

,,În vederea creării platformei, reprezentații proiectului ACCESS HUB au purtat discuții cu persoane care au întâmpinat de-a lungul timpului dificultăți – însoțitori ai copiilor sau adulți cu dizabilități, precum și cu persoane adulte cu dizabilități. Rezultatul discuțiilor se regăsește pe platformă, unde, într-o manieră prietenoasă, logică și în termeni simpli, persoanele care o accesează pot găsi structurat informații cu privire la: pașii și documentele necesare pentru dosarul de încadrare în grad de handicap și reevaluarea acestuia, pentru adulți și pentru copii, drepturile salariale, cum să obții toate facilitățile și beneficiile cu trimitere la legislația în vigoare”, au precizat inițiatorii proiectului.

Potrivit sursei citate, INFOABIL esteo platformă web ușor accesibilă pentru toată lumea. Integrarea comunitară pentru persoanele cu dizabilități este vitală pentru sănătatea generală și bunăstarea unei comunități. Astfel, platforma web INFOABIL integrează UserWay.org, un instrument inovator care este conceput pentru a face internetul incluziv pentru toată lumea, inclusiv caracteristici precum: contrast +, text mai mare, spațiere text, dislexia prietenos și multe altele. Platforma a fost dezvoltată de Linnify, o companie software cu sediul la Cluj-Napoca.

Dezvoltarea platformei INFOABIL reprezintă una dintre componentele proiectului ,,ACCESS HUB – Creșterea cetățeniei active pentru persoanele cu dizabilități”. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 188.600 Euro, prin programul Active Citizens Fund – România, program finanțat de  Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este de a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități – copii, tineri și reprezentanți legali ai acestora. Proiectul abordează problematicile cu care aceștia se confruntă, prin împuternicirea lor pentru a deveni proactivi și reactivi în ceea ce privește respectarea drepturilor lor, în raport cu autoritățile locale.

Platforma INFOABIL poate fi accesată la: https://www.infoabil.ro/.

Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 29 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității. 

Mai multe detalii se regăsesc pe www.bethany.ro.  

Despre Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – filiala Iași (ANCAAR)

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – filiala Iași (ANCAAR) este o organizație neguvernamentală ce acționează în domeniul protectiei copilului și a persoanelor cu autism, a cărei misiune este îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism și a familiilor acestora. Beneficiarii principali ai asociației sunt copiii, tinerii, adulți cu autism și familiile acestora din județul Iași. 

Mai multe informații se găsesc pe www.ancaar-iasi.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.