Comisia Europeană a lansat, recent, un centru european de resurse privind accesibilitatea AccessibleEU, menit să întărească coerența politicilor de accesibilitate din Uniunea Europeană, să faciliteze accesul la informație și la bune practici implementate în diverse state membre.

AccessibleEU – centru european de resurse menit să întărească coerența politicilor de accesibilitate din Uniunea Europeană este una dintre inițiativele emblematice propuse în Strategia Comisiei Europene privind drepturile persoanelor cu dizabilități (2021-2030).

Este un centru de resurse privind accesibilitatea, care lucrează în domeniile mediului construit, transporturilor, informațiilor, tehnologiilor și politicilor de comunicare, pentru a asigura participarea persoanelor cu dizabilități în toate domeniile vieții, în condiții de egalitate cu ceilalți.

,,Acest cadru de cooperare va reuni autoriățile naționale responsabile cu punerea în aplicare și cu asigurarea respectării normelor de accesibilitate cu experți și profesioniști din toate domeniile accesibilității, pentru a face schimb de bune practici între sectoare, pentru a inspira elaborarea de politici la nivel național și la nivelul UE, precum și pentru dezvoltarea de instrumente și standarde menite să faciliteze punerea în aplicare a legislației UE. Comisia va începe pregătirile pentru AccessibleEU în cadrul nou-înființatei Platforme pentru persoanele cu dizabilități”, se arată în Strategia privind drepturile persoanelor cu dizabilități (2021-2030).

Centrul AccessibleEU a fost prezentat în cadrul evenimentului de lansare, ce a avut loc pe 4 iulie, ca un ghișeu unic european în materie de accesibilitate, care oferă experiență de ultimă oră, cunoștințe și competențe practice pentru o serie de actori, inclusiv pentru factorii de decizie politică, legislatori și reprezentanți ai beneficiarilor de servicii accesibile, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și alții.

Jésus Hérnandez-Gálan, director în materie de accesibilitate la Fundácion ONCE, care conduce consorțiul care gestionează centrul, spune că obiectivul principal al Centrului european de resurse privind accesibilitatea este de a realiza o implementare reală a accesibilității în cele 27 de state membre ale UE, subliniind că există diferite instrumente pe care AccessibleEU le dezvoltă deja, cum ar fi generarea de cunoștințe comune între profesioniști, companii și administrații publice, astfel încât aceste cunoștințe să fie extinse la maximum în cadrul activității tuturor actorilor-cheie din societate.

,,Dezvoltarea unei rețele de profesioniști care își împărtășesc cunoștințele și preocupările în ceea ce privește punerea în aplicare a accesibilității este un exemplu de acțiune în cadrul Uniunii Europene. O altă activitate esențială este detectarea și contactarea punctelor unice de contact responsabile de punerea în aplicare a Actului european privind accesibilitatea în fiecare dintre statele membre (printre alte acte legislative), oferind sprijin în acest scop. De asemenea, centrul organizează evenimente de sensibilizare, ateliere tehnice și evenimente de networking pe întreg teritoriul European”, adaugă el.

Jésus Hérnandez-Gálan afirmă că își dorește ca firmele și sectorul profesional să aibă în vedere accesibilitatea în activitățile lor zilnice, ca pe ceva normat (care se conformează unor reguli obligatorii), și nu ca pe o simplă cerință. În plus, faptul că punerea în aplicare a accesibilității este cu adevărat eficientă îi va face să se apropie de o Europă mai accesibilă pentru toți cetățenii.

În ceea ce privește implicarea organizațiilor reprezentative ale persoanelor cu handicap în activitatea Centrului, Jésus Hérnandez-Gálan spune că rolul acestora este esențial în diferite domenii. ,,În primul rând, pentru a arăta că nu este vorba de o minoritate, de un simplu capriciu al câtorva persoane. Participarea lor la diferitele activități planificate de-a lungul întregului ciclu de viață al proiectului va face ca administrațiile publice, profesioniștii și întreprinderile să vadă că există multe nevoi pe care persoanele cu dizabilități din Europa le cer de mult timp. Și poate fi un impuls esențial în promovarea punerii în aplicare a acestei nevoi de accesibilitate în diferite domenii ale societății. Toată experiența acumulată de-a lungul anilor de către organizațiile persoanelor cu dizabilități trebuie să fie încorporată în fiecare acțiune pe care AccessibleEU o dezvoltă ”, punctează Jésus.

Potrivit acestuia, este importantă crearea de rețele și crearea unei comunități de practici ca instrument al Centrului european pentru accesibilitate, pentru a genera sinergii între diferitele părți interesate în realizarea unei societăți incluzive și accesibile pentru toți cetățenii. Participarea persoanelor cu dizabilități în această comunitate de practici este foarte importantă pentru a deveni purtători de cuvânt pentru alte persoane cu dizabilități. Participarea acestora va fi esențială în toate activitățile de sensibilizare care sunt desfășurate de AccessibleEU atât la nivel european, cât și la nivel local, iar cunoștințele și experiența lor vor fi de mare valoare pentru acești experți naționali atunci când va fi vorba de a putea contacta actorii cheie în implementarea accesibilității.

,,Vom încerca să arătăm că accesibilitatea trebuie să fie prezentă în politicile publice, în noile dezvoltări tehnologice, în noile modele de mobilitate, în noile dezvoltări urbane…, pe scurt, în toate aspectele care afectează viața de zi cu zi a cetățenilor. Numai în acest fel ne vom asigura că accesibilitatea poate fi luată în considerare ca o problemă de «prim nivel».

De asemenea, vom încerca să arătăm că AccessibleEU este un punct de sprijin pentru statele membre în vederea implementării politicilor și a acțiunilor de îmbunătățire a accesibilității în domeniile mediului construit, transporturilor, informațiilor etc.

În plus, vom încerca să identificăm lipsurile actuale din țările membre în ceea ce privește accesibilitatea, astfel încât entitățile publice și private să lucreze pentru a minimiza aceste deficiențe prin dezvoltarea de medii, produse și servicii accesibile tuturor cetățenilor”, concluzionează el.

Sursa: https://www.edf-feph.org/accessibility-must-be-present-at-a-high-level-within-political-agendas-accessibleeu-centre/

One Comment

  1. AccessibleEU este un mare pas inainte catre construirea unor lumi mai accesibile pentru persoanele cu dizabilitati, oferindu-le o mai mare libertate si posibilitati de a se bucura de aceleasi oportunitati si experiente ca si toti ceilalti. Sunt incantat sa vad ca Uniunea Europeana a lansat aceasta initiativa importanta si sunt curios sa vad ce rezultate vor aduce in beneficiul persoanelor cu dizabilitati.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.