Fotografie realizată de Peter Klaus Tontsch 

Elevii Liceului Tehnologic Special „Regina Elisabeta” s-au întâlnit luni, 2 octombrie 2023, cu cinci agenți de schimbare – Daniela Tontsch, Elena Năstase, Izabela Dumitra, Sorin Țața, Mihai Bursuc – care promovează drepturile persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană.

Directorul executiv al CNDR, doamna Claudia Brătan, a luat parte la eveniment.

Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, a mulțumit doamnei Nicoleta Ruba, director al Liceului Tehnologic Special „Regina Elisabeta”, pentru rolul de gazdă și pentru participarea activă la eveniment. De asemenea, a mulțumit domnilor profesori și pedagogi, care au însoțit elevii pe tot parcursul prezentărilor, după programul de lucru al domniilor lor.

În cadrul evenimentului s-a pus accent pe drepturile persoanelor cu dizabilități, care sunt protejate în mod extensiv la nivel internațional și european. În Uniunea Europeană (UE), aceste drepturi sunt reglementate de multe acte normative și tratate. Așa cum sunt garantate la nivel european, drepturile persoanelor cu dizabilități trebuie să fie transpuse în legi naționale ale statelor membre în Uniunea Europeană (UE) pentru a fi aplicate și respectate efectiv.

Transpunerea implică adaptarea legislației naționale la standardele și obligațiile stabilite de tratatele internaționale și de legislația UE. Adaptarea la directivele Uniunii Europene (UE) este un proces legal și administrativ prin care statele membre UE aliniază legislația națională cu prevederile unei directive.

,,Uniunea Europeană promovează valorile fundamentale ale drepturilor omului, demnității umane și egalității pentru toți cetățenii, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Dintre valorile care ghidează politicile și acțiunile, în ceea ce privește persoanele cu dizabilități, menționăm: echitatea, incluziunea, respectul pentru diversitate, care ne arată recunoașterea faptului că fiecare persoană are propriile nevoi, experiențe și abilități unice, și că diversitatea în rândul persoanelor cu dizabilități trebuie să fie valorizată. Statele membre se angajează să sprijine participarea activă a persoanelor cu dizabilități în procesele politice și în guvernare pentru a se asigura că interesele lor sunt reprezentate și luate în considerare în procesul de luare a deciziilor. Participarea politică a persoanelor cu dizabilități este extrem de importantă în obținerea drepturilor cetățenești egale, este un pilon esențial al democrației și permite cetățenilor să-și facă cunoscute viziunile și să aibă un rol în modelarea politicii publice. O modalitate comună de participare politică este votul, iar persoanele cu dizabilități militează continuu pentru accesibilitatea la vot”, susțin agenții de schimbare ce au participat la eveniment.

Pe lângă importanța ca tinerii să își cunoască drepturile, s-a discutat și despre drepturi specifice, precum dreptul la asistență în timpul călătoriilor, dreptul la studii în străinătate, sănătate, programul Erasmus și cardul european al Dizabilității, printre altele.

,,La această intȃlnire le-am vorbit elevilor despre directivele și reglementările Uniunii Europene, două categorii cheie de acte legislative folosite pentru a stabili reguli și standarde uniforme ȋn toate statele membre, despre importanța acestor reglementări care pot garanta persoanelor cu dizabilități posibilitatea să trăiască independent și să participe pe deplin la toate aspectele vieții. De asemenea, le-am vorbit despre drepturile pe care le au atunci atunci cȃnd călătoresc cu avionul, de ce avantaje pot beneficia dacă sunt bine informați.

Un alt capitol important despre care am discutat a fost participarea la vot, cȃt de important este să ne exercităm acest drept. Este o responsabilitate pe care trebuie să ne-o asumăm. Prin votul nostru putem aduce plus valoare vieții noastre, dar și existenței generației viitoare. Comunitatea persoanelor cu dizabilități trebuie să dovedească că este o comunitate puternică, unită, bine organizată, dornică de a-și susține drepturile și de a se dezvolta ca parte dintr-un ȋntreg, astfel ȋncȃt să nu mai fie tratată ca o cantitate neglijabilă ȋntr-o societate distopică, care se vrea a fi percepută ca pe o normalitate”, spune Elena Năstase, unul dintre agenții de schimbare.

Activitatea a fost posibilă în contextul derulării de către Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a campaniei de informare intitulată „Drepturile persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană”, activitate ce face parte din Proiectul „Drepturile persoanelor cu dizabilități în alegerile europene –DREE”.

Vizualizează albumul foto aici

Liceului Tehnologic Special ,,Regina Elisabeta” este o instituție de învățământ cu tradiție de peste 100 de ani în pregătirea teoretică și practică a tinerilor cu deficiențe de vedere. În anul 2009, a început reabilitarea totală a cladirilor școlii prin programul BEI. Școala este dotată cu material didactic specific și cu calculatoare cu voce sintetică. Toate cadrele didactice sunt calificate și dețin certificate de formare și perfecționare în disciplina predată și în domeniul psihopedagogiei speciale. În cadrul Centrului Școlar ,,Regina Elisabeta” functionează școala postliceală sanitară, specializarea ,,asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare”;

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.