Camera Deputaților a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi (310), proiectul de lege prin care persoanele condamnate vor fi monitorizate cu un dizpozitiv electronic, cu GPS. 

Brățările electronice, care vor urmări locația agresorilor, vor fi montate la gleznă. Prin excepţie, aceste dispozitive se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

Vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu a precizat că adoptarea acestei legi constituie una dintre cele mai mari reușite pentru combaterea violenței domestice din Romania.

,,De azi avem lege! Agresorii victimelor violenței domestice, monitorizați cu brățară electronică.

Brățara electronică este una dintre cele mari reușite pentru combaterea violenței domestice din România și pentru justiția din țara noastră. Mă bucur că s-a realizat cu majoritatea de dreapta din Parlament, aceasta fiind și o dovadă că, în afară de teme care țin de pandemie, ne ținem de cuvânt să facem legi bune, în folosul tuturor românilor”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu spune că, prin brăţările electronice pentru agresori, România se va îndepărta de realitatea ultimilor cinci ani, când 30-40% din ordinele de protecţie pentru victimele violenţei domestice au fost încălcate.

,,Victimele violenței domestice nu vor mai trebui să trăiască în teamă! Dacă un ordin de protecție a fost emis, atunci nu va fi încălcat. Și vom avea legislația necesară care să garanteze asta! Brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Atunci când se emite un ordin de protecție, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mișcările prin GPS. Dacă va depăși limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenția să fie cât mai rapidă. Și victima va avea asupra sa o brățară electronică, pentru ca Poliția să o poată găsi și alerta. Brățările electronice vor schimba radical regulile jocului în domeniul legislației protecției victimelor domestice”, adaugă Alina Gorghiu.

Proiectul, care a trecut de comisii cu mai multe amendamente de tehnică legislativă, faţă de forma adoptată de Senat în 2020, reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, denumit în continuare SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte, precum şi măsuri de protecţie a datelor din cadrul SIME.

SIME este un ansamblu de sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

Această măsură vine și în contextul în care, în perioada pandemiei, cazurile de violență domestică s-au înmulțit semnificativ. Legea reprezintă o premieră pentru România care, până la acest moment, nu dispunea de o procedură standard de monitorizare a ordinelor de restricție.

,,Legea vine în sprijinul victimelor, lăsate până acum singure în fața agresorului, va ajuta victimele violenței domestice care trec prin cea mai periculoasă perioadă, cea care urmează momentului în care denunță agresorul”, a menționat deputatul USR PLUS Iulian Lorincz.

La rândul său, deputatul PNL Mara Calista a precizat că, din păcate, de multe ori, ordinele de restricție nu au fost respectate și forțele de ordine nu au reușit să intervină la timp, iar asta s-a soldat cu adevărate tragedii. Prin introducerea brățării electronice, persoanele agresive vor fi monitorizate cu rigurozitate, iar victimele violenței domestice vor putea să se simtă în siguranță, fără să le fie teamă că viața le-ar putea fi pusă în pericol.

,,Am votat cu încredere acest proiect de lege atât de necesar, în contextul în care aproape o treime din ordinele de protecție sunt încălcate flagrant de agresori an de an, unele cazuri devenind tragice și soldându-se cu decesul victimelor”, a afirmat Mara Calista.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.