Ajutorul financiar, în valoare de 700 de lei, acordat în luna iulie pensionarilor cu venituri mici, nu afectează plafonul de compensare a prețului medicamentelor, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

,,Ajutorul financiar, în valoare de 700 de lei, acordat în luna iulie 2022 pensionarilor cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei, prin punerea în aplicare  a Ordonanței de Urgență nr.74/02.06.2022, nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizație socială și nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de compensare cu 90% a prescripțiilor medicale”, se arată într-un comunicat de presă al CNAS.

Potrivit sursei citate, de la începutul acestui an, pensionarii cu venituri din pensii și indemnizații sociale, care se încadrează în limita de 1.429 de lei pe lună, indiferent dacă dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de această compensare de 90% pentru medicamentele din sublista B, cuprinsă în lista de compensate și gratuite, în valoare totală de până la 330 de lei lunar.

,,Reamintim că, în scopul creșterii accesului la medicamentele, acordate în ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici, începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii și indemnizații sociale până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B, cuprinsă în Lista de medicamente compensate și gratuite aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, a căror valoare la nivelul prețului de referință/prescripție este de până la 330 lei/lună”, se mai arată în comunicat.

CNAS menționează că finanţarea se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi, respectiv, de 40% prin transferuri de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Sănătăţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.