Alexandru Bologa a câștigat medalia de aur la judo, categoria 73 kg, în cadrul Jocurilor Mondiale IBSA (International Blind Sport Federation) – Jocurile Mondiale ale Nevăzătorilor, care s-au desfășurat în Birmingham, Marea Britanie, în perioada 18 -27 august.
Sportivul roman s-a impus în finala probei, prin superioritate, în fața lui Shamey Yergali, campionul mondial en-titre, din Kazahstan. Performanța obținută la Birmingham îi asigură sportivului clujean participarea la Jocurile Paralimpice de la Paris, care vor avea loc în anul 2024.
,,Mi-am dorit foarte mult să câștig această medalie, îmi lipsea aurul de la Campionatul Mondial. Acum îmi doresc să îl obțin și pe cel olimpic (…) Noi ne pregătim cât mai bine, fiind sigur că vom face o figură frumoasă la Paris”, spune Alexandru Bologa.
La Jocurile Mondiale IBSA, la Judo, Romania a fost reprezentată de sportivii Alexandru Bologa și Vargoczki Daniel, împreună cu antrenorul Tamas Gergerly.
Alexandru Bologa, în vârstă de 27 de ani, este singurul judoka din România cu deficiență totală de vedere. Din anul 2012 face judo de performanță, fiind legitimat la Clubul Sportiv Lamont din Cluj-Napoca. La vârsta de trei ani a început să-și piardă vederea, iar la șapte ani a devenit complet nevăzător. Totuși, el nu a cedat în fața greutăților pe care viața i le-a scos în cale.
Acesta susține că sportul i-a schimbat viața, dându-i forța de a trece peste orice obstacol. Pe lângă antrenamentele obositoare, și-a găsit timp și pentru a absolvi două facultăți – Psihopedagogie Specială și Kinetoterapie, îmbinând cu succes școala și sportul.
Cu multă muncă, dăruire și voință, Alexandru Bologa a obținut performanțe uriașe. El este dublu medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice, în 2016 la Rio și în 2021 la Tokyo, şi triplu campion european.
Tânărul sportiv consideră că poți să faci ceva în viață, chiar dacă ai o dizabilitate. El este un model de inspirație pentru mulți copii și tineri, cu sau fără dizabilități, care își petrec timpul în fața ecranelor.
Alexandru Bologa le recomandă tinerilor cu dizabilități să nu se izoleze, ci să participe cât mai mult la viața socială. ,,Mulți tineri de vârsta mea, care au diferite dizabilități aleg să se izoleze de cei din jur. Sfatul meu pentru ei este să socializeze cât mai mult, să participe la activități. Omul este o ființă socială, cu asta se hrănește. Ieșiți, cunoașteți oameni, lăsați calculatoarele, telefoanele, faceți mișcare. Apreciați viața de zi cu zi! Vă sfătuiesc să vedeți în tot ceea ce faceți și în tot ce vi se întâmplă ceva bun”, afirmă el.