Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a lansat, miercuri, 13  septembrie 2023, ,,Asistentul Virtual”, o platformă care oferă informații educative despre sănătate.

Potrivit unui comunicat al APCR, acest proiect inovator, unic în România și în Europa, reprezintă un agregator de informații din domeniul sănătății. Este un instrument online care utilizează un algoritm de valori și comparatori, cu ajutorul modelului de inteligență artificială, pentru a răspunde întrebărilor din domeniul sănătății.

„Lansăm asistentul virtual (…), agregator general de informaţii din sănătate. Este o chestiune revoluţionară, bazată pe inteligenţă artificială, fiind produsul Alianţei Pacienţilor Cronici din România. Acest asistent virtual va funcţiona şi la nivel european, deci este prima platformă de genul acesta dedicată publicului larg”, a declarat preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia.

Lipsa asistenței medicale primare în mediul rural, accesul anevoios la servicii medicale de specialitate și investigații au determinat crearea unui instrument digital, accesibil de pe orice dispozitiv, care să asigure o minimă informare și educație sanitară populației generale. Pe lângă informațiile despre sănătate sau nelămuriri punctuale privind starea de sănătate, această platformă poate pregăti pacientul pentru întâlnirea cu orice medic de care are nevoie.

Acest instrument digital de informare permite căutarea cu ușurință, compararea și afișarea informațiilor generale despre sănătate, acțiune care are scopul de a aduce mai aproape de utilizator informații precise, concise, într-un limbaj inteligibil, adaptat.

Mai exact, pe baza întrebărilor adresate de către utilizator, aplicația caută informații în sute de surse certificate și oferă informații pe toate cuvintele cheie care au legătură cu sănătatea omului, inclusiv informații orientative despre nutriție și psihologie.

,,Având în vedere că România se află pe ultimul loc in Uniunea Europeană privind educația sanitară, APCR a hotărât realizarea unui instrument complet, ușor de utilizat, care să faciliteze accesul la informație și la educație sanitară. Prin acest instrument, ne-am propus să aducem mai aproape de cetățeanul de rând, un pachet informativ alimentat din surse medicale certificate, realizat de medici specialiști, societăți profesionale și autorități”, a adăugat Cezar Irimia.

Cezar Irimia a subliniat faptul că platforma „Asistentul Virtual” aduce doar lămuriri, nu pune diagnostice şi nu prescrie tratamente, și atunci când este cazul îi trimite pe cei care au accesat-o către un medic specialist.

Vicepreședintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Rozalina Lapadatu, a afirmat că pandemia ne-a arătat cât de mult contează să fim informați, să avem informația certificată la îndemână și să avem o direcție clară de urmat privind sănătatea noastră.

,,Ne aflăm într-un moment de cotitură în care digitalizarea joacă un rol tot mai important în viețile noastre și trebuie să fim pregătiți să înțelegem modul în care funcționează, dar și modul în care ne poate fi de folos”, a spus Rozalina Lapadatu.

Prof. Dr. Șerban Negru, președintele Centrului de Oncologie Oncohelp Timișoara, a salutat această inițiativă absolut necesară pentru pacienți, dar și pentru publicul larg, precizând că, din păcate, sunt foarte puțini oncologi în România, iar o problemă principală este aceea că pacientul nu are destul timp să discute cu medicul. Prin urmare, ,,un astfel de instrument este de un real ajutor pentru pacient, îl ajută să vină pregătit la medic, iar medicul știe ce să răspundă punctual, astfel comunicarea va funcționa mai rapid și mai eficient.” 

Coordonatorul de proiecte şi programe al Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Alin Bujan, a declarat că sunt înregistrate în această aplicaţie aproximativ 390 de surse de informare medicală verificate, care sunt realizate de medici.

„Asistentul Virtual își extrage informațiile din peste 390 de surse medicale certificate și are la bază un model de inteligență artificială care asigură partea de limbaj și acțiune: preia întrebarea, o traduce în limba engleză și cu ajutorul unui mecanism complex interoghează bazele de date selectate, identifică informația corectă într-un mod contextual, o traduce și adaptează apoi în limba română, iar în final o afișează utilizatorului. Modulul de inteligență artificială are o serie de directive menite să ghideze toată interacțiunea într-un mod cât mai inteligibil și prietenos. Acest instrument este gratuit, nu necesită instalare sau crearea unui cont”, a declarat Alin Bujan.

Conform comunicatului transmis de APCR, încă de la înființare, Alianța a militat pentru facilitarea accesului pacienților / aparținătorilor / populației generale la informații ce țin de sănătate pe cele mai importante patologii cronice. Pentru a servi acestui scop, cu ajutorul partenerilor si al sponsorilor, Alianța a implementat prin organizațiile membre, campanii informative, proiecte științifice și de cercetare dedicate sănătății.

Platforma poate fi accesată gratuit pe www.asistent.aliantapacientilor.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.