Alocaţia de stat pentru copii o vor primi și tinerii care au împlinit 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului special, până la terminarea acestora, potrivit unei propuneri legislative adoptate luni, 20 septembrie 2021, în unanimitate de plenul Senatului. Totuși, pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată și de către Camera Deputaților, în calitate de For decizional, promulgată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial.

,,Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani care urmează cursurile învăţământului special gimnazial, liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora”, se arată în prounerea legislativă amintită, care vizează modificarea Legii nr. 61/1993.

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, obiectivul acestei modificări a Legii nr. 61/1993 este de a sincroniza dreptul la alocație și obligația de a merge la școală pentru cei care urmează o formă de învățământ special. 

,,În continuare, analizând art. 3 lit. c) din Legea 61/1993, se poate observa cum copilul cu handicap cu vârsta între 3 – 18 ani primește o alocație de 600 lei, mai exact, handicapul este justificarea pentru o indemnizație mai mare decât indemnizația copilului fără handicap. Așadar, pentru simetrie de formă, propunem ca alocația elevilor din învățământul special care împlinesc 18 ani și nu au finalizat studiile obligatorii să fie acordată în oglindă cu alocația elevilor din învățământul de masă care împlinesc 18 ani și nu au finalizat studiile obligatorii, plus ajutorul acordat copilului cu handicap, rezultând un cuantum de 600 lei”, se menționează în expunerea de motive.

Astfel, acordarea unei alocații în acest sens va contribui la motivarea acestor tineri de a rămâne în școală cel puțin până la încheierea ciclului liceal, care, în practică, nu are întotdeauna loc la împlinirea vârstei de 18 ani.

„Există un vid legislativ în ceea ce priveşte elevii care împlinesc 18 ani şi sunt înregistraţi în sistemul de învăţământ special. Din cauza acestui vid, aceşti elevi nu primesc alocaţia de stat pentru copii, deşi au legal în continuare obligaţia de a merge la şcoală. Există o vădită discriminare a elevilor majori din învăţământul special, discriminare pe care iniţiativa de faţă o corectează. Ei trebuie încurajaţi şi ajutaţi, nu pedepsiţi”, a precizat senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie, unul dintre inițiatorii propunerii legislative.

Senatorul a subliniat faptul că elevii din învăţământul special sunt copii cu grave probleme de sănătate, motiv pentru care ei sunt încadraţi în şcoală mult mai târziu decât cei care nu se confruntă cu astfel de probleme.

„Astfel că, în învăţământul special, există copii care împlinesc 18 ani în clasa a 6-a sau a 7-a sau a 8-a, moment în care nu li se mai acordă deloc alocaţia de stat pentru copii. Totuşi, ei sunt obligaţi să meargă la şcoală în continuare. Acest lucru ne-a fost semnalat de către foarte mulţi părinţi care se află într-o situaţie cât se poate de disperată şi urgentă, având acasă un copil care necesită o îngrijire aparte şi care nu mai beneficiază de un drept conferit tuturor elevilor prin Constituţie”, a mai spus senatorul Ştefan Pălărie.

Așadar, conform proiectului legislativ ce a fost adoptat de Senat, dacă acesta va intra în vigoare, din ianuarie 2022, tinerii care urmează cursurile învățământului special vor beneficia de o alocație de 486 de lei pe lună, până la absolvirea formelor de învățământ cu pricina. Prin urmare, aceștia vor avea o alocație similară cu cea oferită de stat pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și celei acordate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Puteți consulta propunerea legislativă aici: https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=23660.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.