Sâmbătă, 19 februarie 2022, între orele 11:00-14:00, AMAIS  (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) organizează o discuție online despre tehnologia asistivă și cum programează nevăzătorii. La discuție sunt așteptate atât persoane cu dizabilități, cât și persoane tipice.

AMAIS organizează de 4 ani cursuri de programare pentru nevăzătorii din România și îi pregătește pentru o carieră în IT, gratuit.

În prezent, în țara noastră sunt 6 programatori care profesează în domeniu. 3 dintre ei sunt traineri la cursurile AMAIS de programare unde nevăzătorii, în special adolescenți, sunt luați de la zero și învață bazele programării, descoperă șansa de a studia la facultăți de Informatică și primesc ghidaj în direcția unei cariere în IT.

Persoanele care vor să participe la întâlnirea online de sâmbătă sunt invitate să se înscrie la formularul de aici: https://forms.gle/KFEEyTiHW3MiAoNc7.

,,Discuția are loc înainte de a da startul unor noi înscrieri la cursurile de programare, în luna martie 2022. Până atunci, vrem să oferim oportunitatea cât mai multor persoane de a afla cum programează nevăzătorii, cum se desfășoară cursurile și ce abilități sunt necesare pentru a fi selectat(ă). Ne dorim ca la discuție să vină și participanți fără dizabilități pentru a răspândi, la nivel de societate, informațiile despre cum persoanele cu deficiențe de vedere folosesc tehnologia și pot deveni adevărați profesioniști”, transmit reprezentanții AMAIS.

O parte dintre rezultatele cursurilor de programare:

  • 100% dintre absolvenți s-au orientat spre o carieră în IT: studiază în facultăți de Informatică, sau se pregătesc pentru admitere (majoritatea sunt elevi);
  • A fost facilitată obținerea unui internship pentru un cursant din Cluj-Napoca, acum e angajat full-time la o multinațională;
  • 3 cursanți sunt studenți la Facultatea de Informatică. Unul dintre ei se află la studii în Norvegia din toamna lui 2021, bursieră Google;
  • O absolventă din anii anteriori, din Brașov, oferă meditații gratuite la matematică pentru alți nevăzători care se pregătesc pentru admiterea la Informatică.
  • Un absolvent este elev în Republica Moldova.

Am propus organizarea unor cursuri de programare pentru nevăzători dintr-un motiv simplu: să ofer șansa altor nevăzători să aibă o carieră în IT, fără să întâmpine provocările prin care eu am trecut singur. Impactul cursurilor este uriaș, schimbăm atât viziunea nevăzătorilor despre posibilitățile profesionale pe care le au, dar îi punem și pe o traiectorie prin care își schimbă viața. Investim în șansa unei vieți mai bune, fiindcă majoritatea celor peste 85.000 de nevăzători din România se confruntă cu un acut fenomen de autoizolare. Prin cursurile de programare, la AMAIS, contribuim direct la incluziunea socială din țara noastră”, declară Alexandru Cucu, inițiatorul cursurilor de programare AMAIS, programator, nevăzător.

Cursurile de programare durează aproape un an. Încep în luna aprilie și țin până în decembrie sau începutul anului viitor, în funcție de obiectivele trainerilor și nevoile cursanților. Întâlnirile au loc online, durează două ore, o dată pe săptămână. Acestea fac parte din proiectul Clubul de Mobilitate Urbană, o inițiativă AMAis susținută de Societe Generale Global Solution Centre Romania.

Pentru a afla mai multe despre eveniment accesați linkul: https://www.facebook.com/events/686277352370219?ref=newsfeed

Despre AMAIS

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) este o organizație non-profit, înființată în 2015. Viziunea AMAIS este ca toată lumea, indiferent de abilități, gen, vârstă, categorie socială, să trăiască și să lucreze în medii prietenoase și incluzive, ce corespund nevoilor lor.

AMAIS are ca misiune să creeze o societate echitabilă pentru persoanele cu dizabilități temporare sau permanente prin aplicarea principiilor designului incluziv în: arhitectură, tehnologie, proiecte sociale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.