Andreea-Ștefania Furdu are 15 ani și din 2019 locuiește la Centrul Familial Maria Bronx. Ea este elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială ,,Ion Luca” Bacău, având printre cele mai bune note din clasă. Andreea este pasionată de desen, și ceea ce o face specială este puterea, optimismul și zâmbetul larg și sincer cu care tratează tot ceea ce i se întâmplă.

Dincolo de zâmbetul ei cald, se ascunde o poveste care inspiră și emoționează deopotrivă. Andreea suferă de nanism. În ciuda tratamentului pe care l-a urmat ani de-a rândul, de la vârsta de 13 ani nu a mai crescut. La 14 ani, medicul i-a recomandat întreruperea tratamentului, întrucât cartilajele de creștere se închid, iar procesul de creștere stagnează. Astfel încât, după ani de tratamente costisitoare, lupta ei părea că se sfârșește sau, poate, abia începea…

Viața adolescentei avea să o ia pe un nou drum, unul plin de speranță. Din 2020, Andreea a început să practice powerlifting la CS Bronx Powerlifting Club Bacău, clubul la care a fost înscrisă la judo, și a ajuns să fie și ea o parte importantă din familia clubului, din echipa Bronx.

Andreea a participat la două campionate naționale: la Campionatul Național de Powerlifting Băile Herculane 2020 și Campionatul Național de Powerlifting Băile Herculane 2020, unde a obținut numeroase medalii, ceea ce a ajutat-o să aibă mai multă încredere în ea, mai mult curaj să încerce lucruri noi, să viseze și să lupte pentru o viață normală.

,,Andreea și povestea ei ne-au inspirat și ne-au determinat să dorim să facem ceva mai mult pentru copiii și tinerii cu probleme similare, care nu au curajul să iasă din umbră. Mulți dintre ei au povești care s-ar converti în exemple pentru mulți, dar au nevoie de ajutorul nostru pentru a învăța să le spună oamenilor. Așa că, în luna decembrie, CS Bronx Powerlifting Club Bacău va organiza o competiție de powerlifting pentru ei, pentru Andreea, pentru a le oferi șansa ca, prin sport, să-și scrie propriile povești de succes, să simtă satisfacția câștigului, să pornească pe un drum care le garantează independența financiară. Sportul crește și susține oameni”, a declarat pentru Jurnal Social Gabriela Iftimescu, președintele CS Bronx Powerlifting Club Bacău.

Bench Press Trophy Ediția I va avea loc în zilele de 2 și 3 decembrie 2021, la Sala de Atletism Bacău, fiind deschisă tinerilor cu dizabilități motrice și nanism hipofizar.

Andreea își dorește să participe la următoarea ediție a Jocurilor Paralimpice, în anul 2024. E o provocare atât pentru ea, cât și pentru întreaga familie Bronx, care trebuie să adune resurse pentru a face acest vis posibil.

Dar povestea nu se rezumă aici. CS Bronx Powerlifting Club Bacău și-a propus să amenajeze o sală de antrenamente pentru tinerii cu dizabilități, pentru a-i putea pregăti pentru participarea la Bench Press Trophy Ediția I, atât la competițiile viitoare, cât și la Jocurile Paralimpice. Medaliile la Jocurile Paralimpice le garantează acestora un viitor independent: rente viagere, indemnizații, burse de studiu, consulturi de specialitate, călătorii etc.

,,Acum ceva timp, eram singură și nu credeam că voi reuși să fac ceva. Eram sătulă de tachinările colegilor, de drumurile până la doctor. Nu simțeam că se întâmplă efectiv ceva. De când m-am mutat la Centrul Familial Maria Bronx, am descoperit un nou drum. Am ajuns acasă și nu îmi mai e frică. Nu mă mai simt mică, pentru că am alături oameni care m-au ajutat să cresc. Iar powerliftingul e o provocare, o lecție care m-a învățat că nimic nu e prea greu, că poți ridica orice, că poți trece peste orice.

Mi-aș dori să reușim să formăm o comunitate de tineri pe care să îi ajutăm să-și depășească problemele, să practice powerlifting. M-am simțit importantă la competiție, și acum vom organiza noi o competiție pentru tinerii cu dizabilități. Sunt sigură că vom reuși să schimbăm ceva pentru ei, deoarece viața mea s-a schimbat!”, a povestit pentru Jurnal Social Andreea Ștefania-Furdu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.