În urma demersurilor susținute intreprinse de doamna Victoria Hagianu, președinta Sindicatului Liber al Asistenților Personali ai Persoanelor cu Handicap București, corelate cu demersurile Consiliului Național al Dizabilității din România, precum și ale altor ONG-uri, asistentul personal, pentru activitatea desfășurată în condiții periculoase sau vătămătoare, poate beneficia de spor de până la 15% din salariul de bază.
Având în vedere divergențele de opinii ale angajaților unor primării cu privire la HG 153/29.03.2018 – privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, Consiliul Național al Dizabilității din România a solicitat MMJS un punct de vedere oficial.
Această HG, la începutul lunii august a fost modificată aducând unele precizări. Astfel, în HG 589/2.08.2018 publicată în MO 693/8.08.2018 la punctul 8 se menționează:
8. În anexa nr. 9, la Regulamentul-cadru punctul IV litera A, punctul 2, se modifică și va avea următorul cuprins:
Se acordă un spor de 15% calculat la salariul de bază:
2. servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane cu dizabilități și pentru persoane vârstnice.
,,În categoria servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane cu dizabilități figurează și asistentul personal, ținând cont că Legea 448/2006 republicată 2008, actualizată 2018, la Capitolul III Servicii și prestații sociale – o persoana cu handicap grav, pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap grav, poate beneficia de servicii sociale prevăzute în art.31, alin.3, punct 4 lit.1 – servicii sociale la domiciliu dar și art. 32 alin.1 lit.a.
Prin urmare, o persoană cu handicap grav poate beneficia de serviciile unui asistent personal, asistent angajat de către primărie sau DGASPC-sector București, în baza unui contract individual de muncă, care îi conferă statutul de salariat, beneficiind de prevederile Legii 153/2017 – legea salarizarii din sistemul bugetar, ca și de prevederile prezentei HG 589 emisă la 2.08.2018, prin acordarea unui spor de 15% pentru condiții de muncă, calculat la salariul de baza pentru serviciile aduse persoanei cu handicap grav”, a declarat doamna Victoria Hagianu, președinta Sindicatului Liber al Asistenților Personali ai Persoanelor cu Handicap București.
Atașăm mai jos răspunsul ANPD
Am fost la primarie sint asistent personal pentru fetita mea bonlava cu handicap grav si mi s a spus ca nu am dreptu la acel spor de 15% si ca au dreptu numai asistentii personali profesionisti ce pot face in cazul asta .