Bolile de inimă rămân principala cauză de mortalitate în lume. O dietă sănătoasă și un program regulat de exerciții fizice pot să ajute, însă experții în sănătate continuă să caute un tratament mai eficient și cred că l-au găsit: un nou studiu sugerează că antioxidanții contribuie la regenerarea și întinerirea vaselor sanguine.

Potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Colorado din Boulder, adulții aflați la o vârstă înaintată care iau antioxidanți ce vizează în special mitocondriile au parte de un efect de inversare a îmbătrânirii vaselor de sânge cu un echivalent de la 15 la 20 de ani.

Studiul, publicat recent în revista ,,Hypertension” editată de American Heart Association, oferă un numar tot mai mare de dovezi care sugerează că suplimentele nutriționale ar putea avea un rol central în prevenirea bolilor de inimă. De asemenea, acesta reînnoiește ideea că antioxidanții, care au fost respinși ca fiind ineficienți în ultimii ani, ar putea aduce beneficii măsurabile pentru sănătate, dacă vor fi direcționați în mod corect.

,,Acesta este primul studiul clinic care evaluează impactul antioxidanților ce vizează mitocondriile asupra funcțiilor vasculare ale oamenilor. Cercetarea noastră sugerează ca aceste suplimente ar putea prezenta oportunități reale pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare și de boli asociate înaintării în vârstă”, a declarat autorul principal al studiului, Matthew Rossman.

Pentru studiu, Dr. Rossman și colegii săi au recrutat 20 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani. Jumătate dintre aceștia au primit 20 mg pe zi dintr-un supliment comercial, disponibil pe piață, numit MitoQ. Acesta este realizat prin modificarea compoziției chimice a conezimei Q10 ce are ca țintă mitocondriile din interiorul celulelor. Celeilalte jumătăți i s-a administrat un medicament cu efect placebo.

După șase săptămâni de administrare, cercetătorii au evaluat efectul antioxidanților asupra pereților vaselor de sânge sau a endoteliului, prin intermediul testelor ce măsoară numărul de artere dilatate și creșterea fluxului sangvin.

După două săptămâni de pauză de la administrarea acestor suplimente, cele două grupuri s-au schimbat, grupul placebo luând suplimentul și invers. Testele au fost repetate.

Cercetătorii au descoperit că, atunci când participanții iau suplimentul, sănătatea arterelor este îmbunătățită cu 42%, ceea ce face ca vasele lor de sânge să arate ca cele ale unei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani.

Doctorul Rossman a explicat că o îmbunătățire a acestui nivel, ar echivala cu o reducere cu 13% a declanșării bolii de inimă. Rezultatele pozitive ale studiului s-au datorat reducerii stresului oxidativ.

Vasele de sânge devin mai rigide odată cu înaintarea în vârstă, iar stresul oxidativ și radicalii liberi pot deteriora endoteliul vascular și funcția acestuia. Când suntem tineri, corpul nostru produce suficienți antioxidanți pentru a contracara efectul acelor radicali liberi, însă odată cu înaintarea în vârstă, procesele celulare produc exces de radicali liberi și nu mai pot ține pasul cu procesul natural de antioxidare al organismului.

,,Studiul de față aduce noi dovezi conform cărora suplimentarea dietei alimentare cu antioxidanți poate îmbunătăți sănătatea întregului organism. Astfel, datele arată ca țintirea mitocondriilor poate fi o buna modalitate de a reduce nivelul de stres oxidativ din organism pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, în special în rândul persoanelor în vârstă,” a concluzionat autorul principal al studiului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.