15 dintre cele mai active organizații românești angajate în lupta împotriva discriminării își exprimă îngrijorarea cu privire la posibila comasare a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu instituția Avocatului Poporului. Într-un apel adresat Președintelui și Guvernului României, organizațiile semnatare – membre ale Coaliției Anti-Discriminare și ale Platformei RESPECT pentru Drepturi și Libertăți – atrag atenția că o astfel de măsură ar contraveni standardelor Uniunii Europene privind instituțiile pentru egalitate și ar vulnerabiliza și mai mult victimele discriminării.

Semnatarii apelului amintesc faptul că România, ca stat membru al Uniunii Europene, a înființat CNCD pentru a răspunde obligațiilor imperative rezultate din dispozițiile europene, care prevăd în mod expres înființarea unui organism național independent în domeniul nediscriminării. De asemenea, reprezentanții societății civile solicită Guvernului acces la consultări înainte de luarea oricărei decizii privind reorganizarea instituției.

Redăm mai jos textul integral:

,,Organizațiile semnatare, membre ale Coaliției Anti-Discriminare și ale Platformei RESPECT pentru Drepturi și Libertăți, care reunesc împreună peste 100 de grupuri civice și organizații din întreaga țară, sunt active de decenii în domeniul prevenirii și combaterii discriminării. Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la posibila comasare între instituțiile Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Avocatul Poporului, măsură care ar contraveni standardelor Uniunii Europene cu privire la instituțiile egalității și ar crea o confuzie de competențe care ar slăbi accesul victimelor discriminării la remedii efective.

România, ca stat membru al Uniunii Europene, a înființat această autoritate națională pentru a răspunde obligațiilor imperative rezultate din dispozițiile art. 13 şi 15 ale Directivei 2000/43/EC, respectiv art. 17 şi 18 din Directiva 2000/78/EC, care prevăd în mod expres obligația înființării unui organism național independent în domeniul nediscriminării.

Conform legii, doar CNCD are acest mandat jurisdicțional, emițând sancțiuni cu caracter obligatoriu, aplicabile atât persoanelor, cât și instituțiilor, în timp ce Avocatul Poporului apără drepturile și libertățile persoanelor fizice prin mediere și recomandări adresate instituțiilor statului, fără forță executorie. Comasarea ar diminua statutul și vizibilitatea instituției în raport cu victimele discriminării și ar slăbi încrederea acestora în eficacitatea mecanismului care le apără drepturile și care se bazează pe emiterea de către CNCD a unor sancțiuni juridice eficiente, proporționale și disuasive.

Restrângerea atribuțiilor CNCD, inevitabilă prin comasare, ar reprezenta un regres în prevenirea și combaterea discriminării și ar afecta statutul și rolul acestei instituții strategice, considerată model în Uniunea Europeană, tocmai prin atribuția de a da sancțiuni administrative, cât și prin colaborarea cu societatea civilă și implicarea în dezbateri publice necesare pentru a combate prejudecățile care alimentează actele de discriminare.

Comasarea cu o instituție de tipul Avocatului Poporului, cu un mandat foarte larg și general în domeniul tuturor drepturilor omului, va reduce la minim prevenirea și combaterea discriminării, într-un moment dificil în care instituția egalității, CNCD, trebuie, mai degrabă, întărită pentru a preveni și combate creșterea radicalismului și naționalismului extremist din România. S-ar încălca astfel Directivele 2000/43/EC și 2000/78/EC, care prevăd combaterea discriminării atât pe verticală (în relațiile dintre stat și cetățean), cât si pe orizontală (între privați – de exemplu, între o firma privată care prestează servicii și un client). Avocatul Poporului nu are competențe, potrivit legii sale de organizare si funcționare, să intervină în conflictele dintre persoane private, ci exclusiv în relațiile dintre autoritățile publice si cetățean.

Solicităm cu fermitate ca orice decizie a Guvernului României privind modificarea structurii instituționale a CNCD să fie luată exclusiv după consultări ample și reale cu societatea civilă, cu experți în drepturile omului și cu organismele internaționale relevante în domeniul combaterii discriminării.”

Organizații semnatare:

  • Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
  • Centrul FILIA
  • ALEG-Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen
  • ECPI-Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice
  • ARAS-Asociația Română Anti-SIDA
  • Platforma Civică ARESEL
  • Asociația ACCEPT
  • SECS-Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală
  • Asociația Identity. Education
  • Fundația Tineri pentru Tineri
  • CPE-Centrul Parteneriat pentru Egalitate
  • ActiveWatch
  • Societatea Academică din România
  • Asociația Sexul vs.Barza
  • Asociația ARK Oradea’’

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.