O aplicație digitală, creată pentru telefoane mobile inteligente, a detectat cu succes simptomele autismului la copiii mici, sugerând astfel că tehnologia ar putea deveni într-o zi un instrument de screening timpuriu, ieftin și ușor de folosit.

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Duke au dezvoltat aplicația pentru a evalua tiparele privirii copiilor în timp ce urmăreau filme scurte, concepute strategic pe un iPhone sau iPad, apoi au aplicat vederea computațională și învățarea automată pentru a determina dacă acești copii se uită mai des la om în videoclip sau la obiecte.

„Știm că bebelușii care au autism acordă o atenție diferită mediului și nu acordă la fel de multă atenție oamenilor. Putem urmări modelele privirii oculare la copiii mici pentru a evalua riscul de autism. Este pentru prima dată când putem oferi acest tip de evaluare folosind doar un telefon inteligent sau o tabletă. Studiul arată că acest concept funcționează. Așadar suntem foarte incurajați de rezultate”, a declarat Geraldine Dawson, director al Centrului Duke pentru Autism și Dezvoltarea Creierului și co-autor principal a unui studiu apărut online, pe 26 aprilie, în JAMA Pediatrics.

Geraldine Dawson și colegii săi – inclusiv autorul principal, dr Zhuoqing Chang, de la Departamentul de inginerie electrică și informatică – au început să colaboreze în urmă cu câțiva ani pentru a dezvolta aplicația. În această ultimă versiune, cercetătorii au conceput în mod strategic filme care să le permită să evalueze preferința unui copil mic de a privi obiectele mai mult decât oamenii.

Urmărirea ochilor a fost utilizată anterior pentru a evalua tiparele privirii la persoanele cu autism, cu toate acestea, acest lucru a necesitat echipament special și expertiză pentru a analiza astfel de tipare. Această aplicație, care durează mai puțin de 10 minute și care folosește camera frontală pentru a înregistra comportamentul copilului, necesită doar un iPhone sau iPad, astfel că ea devine ușor accesibilă clinicilor de asistență primară și poate fi folosită la domiciliu.

,,Este uimitor cât de departe am ajuns ca să putem realiza această capacitate de a evalua privirea ochiului fără echipamente specializate, folosind un dispozitiv comun pe care mulți îl au în buzunar”, a spus dr. Chang.

Pentru a testa dispozitivul, cercetătorii au inclus 993 de copii, cu vârste cuprinse între 16 și 38 de luni. Vârsta medie a fost de 21 de luni, perioadă în care tulburarea de spectru autist (TSA) este adesea identificată. Patruzeci dintre copiii mici au fost diagnosticați cu TSA utilizând metode standard de diagnosticare (,,standard de aur”).

Studii suplimentare cu sugari de până la 6 luni investighează dacă evaluarea bazată pe aplicație ar putea identifica diferențele la copiii care sunt diagnosticați ulterior cu autism și tulburări de neurodezvoltare în primul an de viață.

,Sperăm că această tehnologie va oferi în cele din urmă un acces mai mare la screeningul autismului, care este un prim pas esențial pentru intervenție. Obiectivul nostru pe termen lung este să avem o aplicație validată, ușor de utilizat, pe care furnizorii și îngrijitorii să o poată descărca și folosi, fie într-o clinică obișnuită, fie la domiciliu”, a precizat Geraldine Dawson.

„Avem pași suplimentari de parcurs, dar acest studiu sugerează că s-ar putea ca într-o zi să fie posibil”, a adăugat cercetătoarea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.