Asociația Charcot Marie Tooth România anunță că, în perioada 2 mai-31 august 2022, derulează proiectul DizabilTech, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor adulte cu dizabilități, prin dezvoltarea competențelor digitale de bază.

Proiectul este finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow.

În cadrul proiectului DizabilTech, asociația va organiza webinarii și workshopuri online/fizice, prin intermediul cărora beneficiarii proiectului (persoanele adulte cu dizabilități fizice) vor învăța noțiuni de bază din tehnologia informației, astfel încât să își dezvolte abilitățile digitale și să devină mai independenți.

Temele abordate pe parcursul webinariilor:

  • Utilizarea tehnologiei pentru îmbunătățirea calității vieții: servicii medicale, administrative, financiare, sociale.
  • Folosirea celor mai potrivite dispozitive digitale și securitatea online.

Temele abordate pe parcursul workshopurilor:

  • Noțiuni de bază despre: tehnoredactare, platforme sociale.
  • Noțiuni de bază hardware și software.

La sfârșitul proiectului, participanții la webinarii și workshopuri vor primi un pachet digital (de exemplu:  tabletă, e-book reeder, licență soft-uri – la alegere).

De asemenea, se va crea o platformă de cursuri dedicată persoanelor cu dizabilități. Conținutul platformei de învățare va fi adaptat domeniilor de interes pentru persoanele cu dizabilități.

Potrivit Asociației Charcot Marie Tooth România, incapacitatea fizică în a realiza sarcini, lipsa accesibilizării, integrarea într-un procentaj mic pe piața muncii, toate aceste realități pot fi diminuate prin folosirea mediului digital.

,,Persoanelor adulte cu dizabilități fizice le este mai la îndemână să utilizeze tehnologia decât să se deplaseze, din cauza accesibilizării scăzute a mediului exterior. Tehnologia oferă numeroase avantaje, ușurează viața persoanelor cu dizabilități, atât timp cât acestea știu să o utilizeze. Un procentaj semnificativ din aceste persoane întâmpină dificultăți în folosirea ei”, se menționează pe site-ul asociației.

Conform sursei citate, cauza acestei probleme este complexă: nivelul de studii și educație al persoanelor cu dizabilități fizice este mai scăzut decât al persoanelor sănătoase, ca o consecință a accesului limitat la educație de calitate pentru toate nivelurile de învățămant și a accesului limitat la programe de formare profesională.

,,Prin proiectul DizabilTech, ne propunem să sprijinim persoanele adulte cu dizabilități fizice să își dezvolte abilitățile digitale, prin crearea unei platforme de e-learning, participarea la workshopuri online și fizice, cu scopul de a putea utiliza într-un mod adecvat instrumente digitale în activitățile zilnice: tehnoredactare, scrierea unui email, programări online, completarea digitală a unor documente”, precizează reprezentanții asociației.

Despre Asociația Charcot Marie Tooth România

Asociația CMT România a fost înființată în 2018, cu scopul  de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care suferă de boala Charcot Marie Tooth și a familiilor acestora, dar și a altor categorii de persoane cu dizabilități, prin implementarea de proiecte și programe naționale.

Misiune asociației este ajutarea efectivă a persoanelor care suferă de Charcot Marie Tooth pe toate planurile: social, medical, educațional, juridic, economic, vocațional etc.

Pentru mai multe informații, accesați site-ul asociației: https://www.asociatiacmt.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.