România a intrat oficial în Scenariul 4 al pandemiei de coronvirus, având în vedere numărul crescut de persoane infectate (2109 de cazuri, din care aproape 600 sunt doar în Suceava). Prin urmare, Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat, luni seara, adoptarea a două noi Ordonanțe Militare – cea cu numărul 5, respectiv cea cu numărul 6, prin care sunt impuse noi măsuri pentru stoparea coronavirusului.

Ordonanța Militară nr. 5 prevede prelungirea măsurii suspendării zborurilor efectuate spre Spania și dinspre Spania și Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile. Măsurile nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Potrivit art.5, prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Marcel Vela a spus despre situația actuală că este una complexă, care trebuie analizată punctual și național. Evoluția cazurilor din Suceava, densitatea îmbolnăvirilor, riscul răspândirii infecțiilor, analizele cu specialiștii, toate acestea au dus la emiterea Ordonanței nr.6 privind instituirea măsurii de carantinare a municipiului Suceava și a opt comune din împrejurimi, pentru a limita focarul

Pe perioada stării de urgență se constituie o zonă de protecție, iar în zona carantinată e permisă intrarea sau ieșirea pentru: transportul de mărfuri, persoanele care nu locuiesc, dar care desfășoară activități economice sau în domeniu apărării, administrația publică locală, a serviciilor de utilitate publică, comunicații.

Potrivit Ordonanței nr. 6, Ministerul transporturilor și operatorii economici din transportul de persoane nu vor comercializa bilete pentru zona carantinată. În zona de protecție vor stabili măsuri specifice privind intrarea sau ieșirea persoanelor. Fiind interzisă deplasarea între localitățile din zonă.

CJ Suceava și primarii din zona de carantinare și de protecție vor lua măsuri pentru a asigura asistență socială și aprovizionarea cu alimente de bază a celor care nu se pot deplasa.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.