Asociația Lions Club Sportiv ,,Mereu Împreună pentru Oameni” a desfășurat, vineri, 7 iunie 2024, Competiția de Biliard în Scaun Rulant, ediția a VIII-a, care a adus peste 60 de participanți din mai multe județe ale țării la Clubul IDM din București.

Competiția reprezintă cel mai mare eveniment sportiv indoor din România pentru persoanele cu dizabilități, deschis atât jucătorilor profesioniști de biliard, cât și amatorilor. Și de această dată, invitat special a fost Henrik Larsson din Suedia, campion mondial la biliard în scaun rulant.

Meciurile au fost arbitrate de Sonia Simionov, campioană națională la biliard. Întreg evenimentul a fost moderat de Mircea Zara.

Meciul demonstrativ dintre Sonia Simionov și Henrik reprezintă deja o tradiție care strânge oamenii în jurul unei singure mese de biliard. Și de data aceasta, Henrik este încântat de prezența lui și jocul alături de Sonia, un joc cu profesionalism și umor.

„Este o onoare să revin în România pentru a împărtăși dragostea pentru un sport ce joacă un rol central în viața mea de mai bine de 30 de ani. Voi încerca să-i inspir pe participanți cu viziunea mea și sper să le ofer instrumentele care să-i poată ajuta să-și construiască propriile cariere în biliard. Participarea persoanelor cu dizabilități la activități sportive le crește șansele la o viață sănătoasă, îi ajută în dezvoltarea personală, cu beneficii cognitive de tipul creșterii stimei de sine și le stimulează integrarea în societate”, a declarat Henrik Larsson.

,,An de an suntem motivați să continuăm să oferim șanse egale la viață, la oportunități de creștere, la incluziune. Toți avem nevoie de apartenență, de grupul ori mediul nostru de bine. Competiția nu este doar un joc, e dincolo de un sport al minții și strategiei. E speranța că există egalitate de șanse, e incluziune și bucurie a revederii, e împărtășire de povești de viață ori de trăiri interioare. Avem nevoie să lărgim accesul persoanelor cu dizabilități la activități sportive.

Evenimentul aduce de fiecare dată oameni care sunt emoție și care vin cu această energie a vieții care merită trăită cu fiecare experiență. Oamenii aceștia sunt motivația noastră să învățăm să trăim și să retrăim viața ca cel mai de preț dar.

Recunoștință către toți partenerii care ne susțin și care cred în această misiune a noastră. Fără ei nu am fi putut oferi, an de an, experiența aceasta. Mă înclin celor care cred în oameni”, a afirmat Irina Văcărean, Președinte Asociația Lions Club Sportiv ,,Mereu Împreună pentru Oameni”.

Pe durata evenimentului, au fost alături de Asociația Lions Club Sportiv ,,Mereu Împreună pentru Oameni” parteneri precum: Kaufland România, Asko Group, Fox etc., care susțin incluziunea, indiferent de etnie, stare socio-economică, confesiune, gen, mediul de proveniență ori dizabilitate.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), un miliard de oameni cu dizabilităţi trăiesc astăzi în lume, dintre care peste 70 de milioane doar în Uniunea Europeană.

Persoanele cu dizabilităţi participă la activităţi sportive într-o măsură mult mai mică decât restul comunităţii. Cele mai mici rate de participare le înregistrează cei cu limitări severe: 93% dintre aceste persoane (şi 97% atunci când locuiesc în mediul rural), nu au făcut timp de un an nicio activitate sportivă, conform raportului ,,Diagnoza situaţiei persoanelor cu dizabilităţi în România”, realizat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială.

Fiecare competiție vine cu premii în bani, cadouri, tombolă, iar anul acesta, scorul de joc a fost foarte strâns și palpitant. S-au premiat cele două categorii de joc:

Categoria ,,Joc de biliard în scaun rulant”:

Locul I – Sandu Ionel (Călărași)

Locul al II-lea – Leonard Lupașcu (Timiș)

Locul al III-lea – Bogdan Alecu (Bistrița)

Categoria ,,Joc de biliard în picioare”:

Locul I – Gigi Agachi (Galați)

Locul al II-lea – Gheorghe Manea (Ploiești)

Locul al III-lea – Emilia Constantin (Brăila)

Competiția a oferit nu doar șansa de participare, ci și șansa ca cinci persoane să fie vizibile în timpul jocului pentru arbitru, selectate, antrenate de profesioniști pentru o perioadă de cinci luni, pentru ca, ulterior, unul singur să meargă la Malmö Open, în februarie 2025, la cel mai mare eveniment de sport paralimpic, pentru a reprezenta România.

,,Dragi participanți ai Competiției de Biliard în Scaun Rulant, biliardul reprezintă un sport, iar sportul are nevoie să fie tratat cu respect, prin disciplină, voinţă, determinare și dorinţă de autodepăşire.

Recunoaștem că a fost o alegere dificilă să selectăm din peste 60 de participanți doar cinci care vor fi antrenați de către profesioniști în jocul de biliard. Competivitatea este mare, deoarece unul singur va merge mai departe să reprezinte România, la Malmö Open, în Suedia, cel mai mare eveniment paralimpic.

Felicitările noastre merg către câștigătorii antrenamentelor la biliard pentru a reprezenta România: Sandu Ionel, Lupașcu Leonard, Marin Marian, Huțanu Alin-Horațiu și Deaconiță Florin-Cornel. Ați demonstrat că puteți, că vă doriți, că puteți purta această misiune”, au transmis reprezentanții Asociației Lions Club Sportiv ,,Mereu Împreună pentru Oameni” .

Despre Asociația Sportivă ,,Mereu Împreună pentru Oameni”

Asociația Sportivă ,,Mereu Împreună pentru Oameni” (ASMIO) este o organizație nonguvernamentală care din 2015 se dedică incluziunii prin sport, a persoanelor cu dizabilități, oferind ghidaj și sprijin pentru integrarea socio-comunitară, în mod echitabil și egal. Aceasta dezvoltă programe și parteneriate care să permită sportivilor cu dizabilitate să participe la turnee și competiții sportive, având convingerea că împreună putem crea un ecosistem în jurul persoanelor cu dizabilități pentru a asigura egalitate de șanse și acces facil la viață și drepturi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.