Lotul Național de Paraclimbing al României a participat la Cupa Mondială de Paraclimbing care s-a desfășurat săptămâna trecută la Briançon, Franța. În cadrul acestei competiții, Cosmin Candoi și Răzvan Nedu, sportivi cu deficiențe de vedere, au urcat pe podium. Cosmin Candoi a câștigat medalia de aur, în timp ce căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, Răzvan Nedu, a câștigat argintul la categoria visually impaired B1. 

În afară de cei medaliați, alți cinci sportivi români au concurat la categoria visually impaired. Angelo Simionescu s-a clasat pe locul 6, fiind urmat de Alexandru Simion, Valentin Moise și Robert Andrei Al-Radi. Ionela Grecu a terminat pe poziția a 7-a la categoria B3 feminin a sportivilor cu deficiențe de vedere.

La categoria sportivilor cu deficiențe motorii Radu Hojda (RP3) s-a clasat pe locul 11 și Andrei Popa-Florea (RP2) pe locul 10. Vasile Coliban a reprezentat categoria sportivilor de performanță amputați AL1 și s-a clasat pe locul 8.

Cosmin Candoi, în vârstă de 19 ani, a devenit campion mondial la Paraclimbing la numai 17 ani, demonstrând că prin voință și determinare poți realiza orice îți propui, chiar dacă ai o dizabilitate.

,,Pentru mine este prima participare internațională din acest an și mă bucur că ne întoarcem cu aur pentru România și pentru acest sport. Dorința mea este să menținem titlul modial câștigat acum doi ani și ne antrenăm intens pentru Rusia. Sper ca rezultatele echipei să aducă tot mai mulți copii și tineri spre acest sport și să avem cât mai multe performanțe”, a declarat Cosmin Candoi.

Răzvan Nedu, în vârstă de 25 de ani, a urcat pe Mont Blanc, alături de colegul său Alex Benchea, aratând că ambiția și curajul sunt atuuri valoroase pentru a cuceri imposibilul. În prezent, el este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, instructor de escaladă și spekear motivațional pentru copiii și adolescenții din școlile speciale.

„Am participat la categoria B1 și am obținut locul al doilea, iar asta mă bucură nespus. Acest concurs mi-a arătat încă o dată că dacă tu muncești și îți faci treaba, depășești orice. Eu împreună cu navigatorul și antrenorul meu, Claudiu Miu, ne-am adaptat repede și am scos maximul posibil în timpul acordat. Totodată, inima mea este fericită pentru că a fost pentru prima dată când au participat zece sportivi din Lotul Național de Paraclimbing la o etapă de Cupă Mondială și, mai mult, s-a văzut creșterea de la ultimul concurs pentru sportivii noi din lot”, a spus Răzvan Nedu.

Sportivii B1 sunt complet nevăzători, Sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și un câmp vizual mai mic de 5%. Sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%. Sportivii din categoria RP pot avea tulburări neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite. Unii sportivi din clasele RP au nevoie de un scaun cu rotile, în timp ce alții sunt limitați de alți factori (flexibilitate, coordonare, forță). 

„Am fost cu o echipă de zece sportivi, poate cea mai numeroasă participare a noastră la un eveniment de asemenea anvergură, dar si cea mai bună de până acum. Avem un aur și un argint. Mă bucur că pe lângă Răzvan și Cosmin sunt și alții care vin din urmă și sunt aproape de a prinde finala. Continuăm pregătirea pentru Campionatul Mondial din Rusia, cel mai important eveniment al anului pentru noi. Ne dorim ca România să aibă din nou motiv de mândrie”, a menționat Claudiu Miu, fondator Climb Again și antrenorul Lotului Național de Paraclimbing.

La precedenta etapă a Cupei Mondiale, cea de la Innsbruck, din Austria, desfășurată în perioada 22-24 iunie, România a obținut o medalie de argint și una de bronz, prin Răzvan Nedu și, respectiv, Angelo Simionescu.

Lotul de Paraclimbing al României este sprijinit în acest an de Fundația Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Kaufland România, FRAE și Comitetul Paralimpic Român. 

Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) , fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.  Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.