Persoanele cu dizabilități se află într-o situație deosebit de vulnerabilă, care implică încălcarea multora dintre drepturile lor fundamentale, inclusiv accesul la justiție, recunoscut în articolul 13 al Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (2006). Această situație este agravată de o situație economică adesea nefavorabilă și de lipsa de accesibilitate a sistemului judiciar. În plus, accesul la justiție constituie ,,poarta de acces” spre multe alte drepturi, motiv pentru care este esențial să se identifice și să se elimine barierele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

În acest sens, se va desfășura seminarul ,,Bariere în calea accesului la justiție al persoanelor cu dizabilități” la Madrid, în data de 11 aprilie. Acest eveniment, organizat de Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) alături de partenerii Just4All Fundación ONCE, Asociația Furnizorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități (EASPD), Thomson Reuters Aranzadi și EDF, va aduce în prim-plan 40 de participanți dintr-o serie de sectoare care se bazează pe lucrările acestui proiect și pe inițiative anterioare ce au încercat să abordeze inaccesibilitatea sistemică a sistemelor de justiție în cadrul Uniunii Europene.

Lipsa traducerilor accesibile, a interpretării, a barierelor de mediu față de mobilitate…, acestea sunt câteva dintre subiectele care vor fi discutate de grupul de lucru și al căror conținut va fi disponibil începând cu ianuarie 2020 pe site-ul proiectului, just4all.eu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.